Fordonsregler och fakta
Allmänna fakta om fordon
- En bils deformationszon ser till att krockkrafterna fördelas utifall en olycka sker. Deformationszoner finns både längst fram och längst bak på bilen. Dessa fungerar så att bilen kollapsar inåt på ett förhållandevis mjukt sätt vid en kollision, jämfört med om det inte skulle finnas några deformationszoner alls.
- Nuförtiden kan många bilbatterier inte fyllas på med destillerat vatten. Dessa batterier är ofta tillslutna samt underhållsfria.
- Om du försöker starta en annan bil med startkablar, exempelvis med din bils batter, då måste du vara säker på att batterierna är anslutna som de ska.Annars kan det leda till att elsystemen blir skadade och möjligtvis kan en batteriexplosion uppstå p.g.a. knallgas som bildas. Dock är ett bilbatteri så pass svagt det nästan inte finns någon risk för att en elchock från batteriet kan vara dödlig.
- Den lägsta hastigheten för att krockkudden ska aktiveras är 20-30 km/h. Man behöver därför inte oroa sig för att krockkudden blåses upp vid små olyckor där hastigheten är väldigt låg. Krockkudden är byggd på så sätt då den eventuellt kan vara farlig när den blåses upp med extremt stor kraft. Vid olyckor med låga hastigheter behöver man dessutom i de flesta fall inte skyddet från en krockkudde.
- Effekten av att tappa greppet kan vara mycket stor mellan en framhjulsdriven bil och en bakshjulsdriven bil när väglaget är dåligt, exempelvis när det is på vägen. En framhjulsdriven bil som tappar greppet kan resultera i en bakvangssladd vilket leder till att man förlorar kontroll över bilen. En framhjulsdriven bil som tappar greppet leder oftast till att man har mindre kontroll över styrningen, bilen håller däremot sin kurs vilket den kanske inte gör hos en bakhjulsdriven bil.
- En bränsletank har i de flesta fall en kapacitet på cirka 40 liter. Den genomsnittliga bränsleförbrukningen på motorvägar för många bilar är cirka 7 liter per 100 km (eller 0,7 liter per 10 mil). Då kan du ganska enkelt räkna ut vad det ungefärliga avståndet är som du fortfarande skulle kan köra med mängden bränsle som finns kvar;
- När hälften av tanken är kvar (cirka 20 liter) = 20 / 7 X 100 = 285 km
- När en fjärdedel av tanken är kvar (cirka 10 liter) = 10 / 7 X 100 = 143 km
- Bullret från motorn är oftast högre än bullret från däcken vid låga hastigheter. Bullret från däckena är dock högre än bullret från motorn vid högre hastigheter (från ungefär 30-50 km/h för bilar och 50-70 km/h för tyngre fordon).
- Den maximala hastigheten för ett fordon är den högsta hastigheten som fordonet är byggt för.Om en bil har en konstruktiv högsta hastighet på exempelvis 170 km/h och du byter motorn till en starkare eller trimmar den så att den maximala hastigheten bilen kan köra blir 200 km/h då kan detta leda till farliga situationer eftersom motorn kan få bilen att färdas snabbare än vad resten av bilen är byggd för.
- Ett fordon blir aldrig avställt automatiskt, inte ens om du inte har betalat fordonsskatten eller om fordonet har fått körförbud.Tänk därför på att om du vill att din bil ska avregistrerad så behöver du göra detta själv, till exempel genom att använda appen Mina Fordon.
- Som du kan se på detta registreringsbevis (Bild 1) finns det 6 platser inklusive förarstolen. Det betyder att 1 av dessa 6 säten är förarsätet och de andra 5 sätena är passagerarsäten. Så länge du inte överskrider det maximalt tillåtna antalet passagerare i bilen kan du ta med så många passagerare du vill. En handledare för övningskörning räknas också som passagerare.
Bild 1: Registreringsbevis
Allmänna regler om fordon
- Alla nya bilar måste vara utrustade med reflexer, detta är för att öka bilens synlighet när det är mörkt. Även när all belysning är släckt är det lättare att bilen syns tack vare dessa reflexer.Till exempel på en parkeringsplats utan belysning under natten.
- Du får endast montera ytterligare lampor om ditt fordon har tillstånd för dessa. Förutom det så är en allmän regel gällande att montera ytterligare lampor, att ett fordon inte får visa annat än vitt eller gult ljus på fordonets framsida.
- Varje bil är registerad för ett högst antal tillåtna passagerare, denna information hittar du i bilens registreringsbevis.Det högsta antalet sittplatser en personbil får vara försedd med är dock 8 stycken, notera att detta är utöver förarstolen. Detta innebär att det totala antalet tillåtna passagerare är kan alltid vara högst 8. Men detta innebär även att, om en bil har 8 passagersäten, att då 9 personer totalt får färdas i bilen då det är inklusiv föraren, som inte räknas som passagerare.
- Det är inte tillåtet att ett fordons bredd överstiger 260 centimeter, lasten inräknad, när det körs på allmän väg. Om den totala bredden överstiger 260 centimeter är det endast tillåtet att fordonet körs på enskild väg.
- Du får inte kombinera halvljus med varselljus eller dimljus. Men det är tillåtet, och mycket vanligt, att köra med kombinerat halvljus med parkeringsljus.
- Det finns inga föreskrifter som kräver att du servar din bil regelbundet, det enda kravet är kontrollbesiktningen. Dock är det viktigt att serva din bil emellanåt för att det minskar bränsleförbrukningen. Därför bör du alltid hålla dig till servicerekommendationerna samt instruktionerna för just din bil.
Besiktning
- Besiktiningen (även ‘kontrollbesiktning’) är den obligatoriska kontrollen som bilar behöver genomgå inom vissa tidsintervaller. Följande regler gäller fr.o.m. den 20 maj 2018:
- en ny bil ska besiktas senast 36 månader (3 år) efter den månaden den togs i bruk första gången
- den andra besiktningen ska ske senast 24 månader (2 år) efter bilen gick genom första besiktningen
- efter det så gäller den allmänna regeln; senast 14 månader efter den månaden den gick igenom senaste besiktningen (så denna regel gäller för alla bilar som är äldre än 5 år)
Sista dagen för besiktningsperioden är alltid sista dagen i månaden. - Vid en vanlig kontrollbesiktning utförs även en kontroll av avgaserna samt ett bullernivåtest.
- Besiktningen har vissa intervall för när en bil ska behöva genomgå kontrollen (nämnts ovan), en registreringsbesiktning är dock inte en kontroll som ska göras regelbundet. Bara om du har gjort ändringar på ditt fordon som kan ha eller har ändrat dess kör- eller säkerhets egenskaper, t.ex. ändring av motortyp eller fordonets mått, måste du registreringsbesiktiga den inom en månad.
- Om du skulle eftermontera en typgodkänd dragkrok på en typgodkänd bil så behöver bilen inte genomgå en registreringsbesiktning. Detta gäller även för lätta lastbilar. Om din bil inte är typgodkänd måste den genomgå en registreringsbesiktning.
- Alla mindre anmärkningar man får på en kontrollbesiktning ska åtgärdas så fort som möjligt, även de som man inte behöver komma tillbaka för till en efterkontroll. Om du inte åtgärdar dessa mindre anmärkningar förrän nästa kontrollbesiktning, behöver du komma till en efterkontroll efter den kontrollbesiktningen.
Orsaken till att de är mindre strikta när det gäller mindre anmärkningar är att det annars blir mycket opraktiskt och kostsamt om man behöver komma tillbaka för en efterkontroll varje gång för dessa. Du bör ta hand om anmärkningarna så fort som möjligt och inte använda bilen mer än nödvändigt. - För en kontrollbesiktning måste man åka till ett besiktningsföretag som har tillstånd för att utföra sådana besiktningar.Så du kan inte utföra dessa kontroller själv, även om du har den utrustning som krävs, och du kan inte heller åka tillnågon vanlig verkstad.
- Om du inte låter din bil genomgå en kontrollbesiktning i tid får den automatiskt körförbud. Vid körförbud är det endast tillåtet att köra bilen till en verkstad för reparation eller till ett besiktningsföretag för att genomgå en kontrollbesiktning. Detta förutsatt att bilen är påställd.
- Om en polis har skäl att misstänka att ditt fordon inte är säkert att köras får de stoppa dig för att utföra en kontroll. I detta fall kommer de kontrollera de punkter som krävs för trafik säkerheten. Detta innebär att en polis får kontrollera din bil när som helst på vägen. Det kan till och med leda till att bilen får körförbud utifall det skulle upptäckas några allvarliga brister. Denna typ av kontroll kallas för en "flygande inspektion".
- Tänk på att Transportstyrelsen och Trafikverket aldrig skickar brev för att meddela dig om att sista datumet för kontrollbesiktningen närmar sig. Det är ditt eget ansvar att veta när nästa kontrollbesiktning ska genomföras. Däremot kan det hända att du får erbjudanden från besiktningsföretag när sista datumet närmar sig.
Försäkring
- Efter att ett försäkringsbolag har betalat ut en ersättning för en skada så är det möjligt att de återkräver den ersättningen eller en del av den, vilket kallas för regressrätten. Denna rätten kan de utnyttja när det t ex har visat sig att försäkringstagaren varit berusad eller har visat stor brist på aktsamhet.
- Trafikförsäkringspremien ska alltid betalas till det försäkringsbolag du har valt att försäkra din bil hos. Statliga institutioner, såsom Transportstyrelsen och Trafikverket, hanterar inte försäkringar.
- Blanketten för skadeanmälan är en blankett som är gjort för att fyllas i när en olycka har skett. Det är inte ett krav att ha med denna blankett när du reser, däremot rekommenderar försäkringsbolag att du alltid har med dig en. Du kan även använda normalt papper för att skriva ner alla detaljer, men denna blanketten gör det enklare för alla inblandade parter.
Registrering av fordon
- Registreringsbeviset för en personbil består av 2 delar, ett blått och ett gult dokument. Del 1 ska finnas i bilen när du reser, del 2 ska förvaras säkert och inte i bilen (exempelvis hemma) därför att detta dokument används vid ägarbyte och avställning.
- Registreringsskyltar har oftast bara 3 bokstäver och 3 siffror, men sedan 2019 har vissa även en bokstav som sista tecken. De flesta skyltar har en sekvens som i detta exempel; ABC 123. Sedan 2019 kan du alltså även se skyltar som exempelvis; ABC 12D
- Enligt den allmänna föreskriften får registreringsskyltar varkeninneha mindre än 2 eller fler än 7 tecken, varav det mellanslaget mellan bokstäverna och/eller siffrorna även räknas som tecken. Därför kommer du inte se en registreringsskylt som innehar exempelvis både 4 bokstäver och 4 siffror.
- Transportstyrelsen ska få anmälan om ägarbyte av ett fordon inom 10 dagar. Det enklaste sättet att genomföra ägarbytet är via appen Mina Fordon.
- Du kan avställa ditt fordon om du inte använder det så slipper du betala fordonsskatten samt trafikförsäkring medan fordonet inte används.Det enklaste sättet att göra detta är via appen Mina Fordon.
Klassificeringar och behörigheter
- B-körkortet berättigar dig att köra följande fordon;
- en privat bil och en lätt lastbil, med totalvikt av högst 3.5 ton
- terränghjulingar
- tre- och fyrhjuliga motorcyklar (d.v.s. inte en lätt motorcykel, vilket syftar på ett två-hjuligt fordon)
- mopeder klass I och II, traktorer, motorredskap klass I och II
Notera att terränghjulingar och snöskotrar kräver ett ytterligare förarbevis om man har tagit ditt körkort före 1 januari 2000 - Tänk även på att B-körkortet berättigar dig att köra en tre-hjulig motorcykel upp till 15 kW om du är yngre 21 år. För att få köra en tre-hjulig motorcykel över 15 kW behöver du vara minst 21 år.
- Klass I mopeder får köra högst 45 km/h, klass II mopeder får köra högst 25 km/h.
- Mopeder, oavsett om de är klass I eller II, får inte köras på motorväg.
Vikt
- Skattevikten är samma som tjänstevikten för personbilar.
- Bilens tjänstevikt är den sammanlagda vikten enligt registreringsbeviset i fullt driftfärdigt skick inklusive förarens vikt. Tjänstevikten inkluderar också reservhjul och verktyg som hör till fordonet såsom bränsle, vatten och olja, men den inkluderar alltså inte lasten.
- En bils totalvikt är tjänstevikten + max last.
- En lätt lastbil tillåter som mest en totalvikt på 3.5 ton, en tung lastbil tillåter en totalvikt på över 3.5 ton.