Klimat och föroreningar
Kemikalier och förorening
- Kolväten (HC) orsakar cancer och tillsammans med kväveoxider bidrar det till bildandet av marknära ozon. Kolväten påverkar möjligen även arvsanlagen.
- Kväveoxider (NOx) har flera effekter. De bidrar till övergödning av vatten (sjöar, hav, etc.), försurningen av mark och vatten samt bildning av marknära ozon. De kan även påverka andningen och arvsmassan.
- PM10 står för "particulate matter 10". Dessa partiklar är extremt små och vid inandning kan de leda till hälsoproblem. Vissa av de minsta PM10 partiklarna kan även ta sig djupt ner i lungorna och blodomloppet ofiltrerade.
- Katalysatorer omvandlar mestadels de ämnen som är farliga till vatten och koldioxid.
- Vid kallstarter fungerar inte katalysatorn, då denna kräver en hög temperatur för att fungera.
- Ungefär 80-95% av de farliga ämnena som finns i avgaserna filtreras ut av katalysatorn.
- I Sverige orsakar vägtrafiken ungefär 30% av allt koldioxidutsläpp.
- Kombinationen av kolväten (HC) och kväveoxid (NOx) bidrar till bildningen av marknära ozon.
- Om alla i Sverige höll sig till hastighetsbegränsningarna skulle koldioxidutsläppen minskas med cirka 700 000 ton per år, vilket motsvarar utsläppen från cirka 200 000 bilar.
- Hur mycket bränsle du förbrukar är alltid proportionellt likvärdig med utsläppet av koldioxid. Om exempelvis ditt utsläpp ligger på 2.3kg per 1 liter bränsle och du då förbrukar 2 liter bränsle skulle ditt utsläpp av koldioxid ligga på 4.6kg.
- Dieselmotorer släpper ut mer kväveoxider (NOx) jämförd med bensinmotorer, men de släpper endast ut lite mer.
- En genomsnittlig bilförare i Sverige släpper ut ungefär 3 ton koldioxid varje år.
- Nuförtiden är utsläppen av svaveldioxid endast 1% av det de var för omkring 30 år sedan, så vi kan säga att problemet nästan är helt borta.
- Euronormen sätter gränser för mängden kväveoxid och andra farliga partiklar. Euronormen sätter dock inga gränser för varken ozon eller koldioxid.
- Äldre däck innehåller ofta oljor som kallas för HA-oljor som orsakar cancer. Många äldre däck innehåller dessa HA-oljor men inte alla.
- Med "skadlig effekt på klimatet" avses växthuseffekten och där har koldioxid (CO2) störst inverkan.
- Att köra iväg direkt efter du har startat motorn hjälper att minska utsläppen av koldioxid. Darför att, när motorn går på tomgång, då förbrukar den mer bränsle och därmed släpps fler skadliga ämnen ut. Detta är onödigt, så det bästa är att köra iväg direkt efter att motorn startats.
- Gasen kolmonoxid (CO) minskar blodets syreupptagningsförmåga, vilket kan leda till problem med koncentrationen samt trötthet.
- Katalysatorn slutar sannolikt fungera när man överstiger 3000 varv per minut.
- Luftföroreningar som är orsakade av trafiken ökar risken för att allergier utvecklas.
- Dubbdäck förorsakar partiklar som är farliga för hälsan när de blir frisläppta från vägarna ut i luften. Därför är det rekommenderat att inte använda dubbdäck i tätorter.
- Omkring 80-95% av alla farliga ämnen som finns i avgaserna filtreras bort av katalysatorn. Dessa ämnen omvandlas då huvudsakligen till vatten och koldioxid.
- Det är olämpligt att köra med äldre dieselbilar utan partikelfilter i städer eller områden som är tättbefolkade, därför att dessa bilar släpper ut höga mängder skadliga partiklar.
- Kolmonoxid (även kallad koloxid) är väldigt förrädisk då den varken har lukt eller färg.
- Både utsläppen av partiklar och sot från dieselmotorer kan minskas med hjälp av ett partikelfilter.
Klimat
- Det finns ofta specifika regler kring hur mycket tid du får låta motorn gå på tomgång.
- Varje bil som säljs numera ska uppfylla vissa milljökrav, vilka kallas för Euronormen.
- Jämfört med för 20 år sedan så har luftkvaliteten i tätorter förbättrats avsevärt.
- Ozon nära jordytan är farligt, dock skyddar ozon högt upp i atmosfären oss mot farliga UV strålar. Därför kan vi säga att ozon inte alltid är farligt.
- Den dåliga luften i tätorter är främst orsakad av utsläpp från vägtrafiken.
- Om du startar motorn när den är kall går det åt mer bränsle jämfört med om motorn redan är varm.
- Övergödning betyder i princip att det släpps ut för mycket gödande näringsämnen i vattnet, vilket är dåligt.
- Generellt sett är tåg det mest miljövänliga sättet att resa på. Därför rekommenderas det att inte ta bil utan att ta tåget istället när det är möjligt.
- Att vaxa bilen är inte dåligt för miljön, då att applicera vax på din bil får till följd att mindre smuts fastnar på bilen. Detta resulterar i att bilen behöver tvättas mindre ofta och att tvätta bilen mindre ofta är bra för miljön.
- Gatubrunnar leder det överflödiga vattnet från regnet direkt till närliggande sjöar, hav, etc. Det skulle innebära att all smuts och bilvårdsprodukterna du använder hamnar i miljön utan någon slags filtrering. Så du skall aldrig tvätta bilen i närheten av en vanlig gatubrunn.