Att köra om
Regler angående omkörning
- Om en väg har minst två markerade körfält i samma riktning och hastighetsgränsen är 70 km/h eller mindre, får alla fordon köra om ett annat fordon till höger om detta kan göras säkert och med hänsyn till varandra.
- Om två eller flera körfält går i samma riktning är omkörning till höger tillåtet om; 1) körfälten är i förbindelse med en korsning 2) det är långa köer i alla körfält 3) körfälten är tydligt markerade för olika destinationer.
- Du får inte köra om ett annat fordon där sikten är dålig.
- Omkörning av fordon måste göras på vänster sida där hastighetsgränsen är över 70 km/h. Det är bara tillåtet att köra om på höger sida när föraren av bilen framför förbereder sig på att svänga. Andra undantag som tillåter omkörning till höger är om; 1) motorvägen har två eller flera körfält i samma riktning och det är tung trafik 2) vägen är indelad i flera körfält för olika destinationer 3) fordonen ligger på separata körfält i samband med en korsning.
- Vänligen notera att denna skylt (bild 1) inte innebär att omkörning inte är tillåten, den indikerar bara att du inte behöver väja för fordon vid den kommande korsningen och förbjuder inte omkörning. Om de allmänna reglerna för omkörning överensstämmer med situationen och du kan köra om fordonet på ett säkert sätt får du göra det.
Bild 1: Vägkorsning där trafikanter på anslutande väg har väjningsplikt (A29)
- Vid branta sluttningar, kurvor och kullar ,där sikten är begränsad, får du bara köra om ifall vägen har minst två körfält i din riktning där det inte finns någon mötande trafik. Tvåhjuliga fordon får du dock alltid köra om, om det kan göras säkert.
- Om denna skylt (C27) (bild 2) är placerad indikerar det att du bara kan köra om tvåhjuliga mopeder eller motorcyklar (utan sidovagnar). I slutet av förbudsområdet är skylten som anger samma bild upplagd igen, men med linjer som korsar den (C28).
Bild 2: Förbud mot omkörning (C27)
- När är ett vägmärke är placerad som inte specifikt indikerar att omkörning är förbjuden, då innebär det inte per automatik att omkörning faktiskt är tillåten. Det finns alltid grundläggande omkörningsregler som: omkörning får inte göras när det kan vara farligt eller det är i största allmänhet inte heller tillåtet att köra om en bil eller lastbil vid planövergång. Det beror ofta på den specifika situationen om du får köra om eller inte.
- Att köra om fordon på höger sida är vanligtvis förbjudet men det finns dock några undantag från denna regel. Ett undantag är att, om en bil framför dig förbereder sig för att göra en vänstersväng, då får du köra om på höger sida om det kan göras säkert. Annars skulle det kunna orsaka en onödig trafikkö bakom dig.
- När du kör på en bred väg eller en rätt så stor rondell och du stötar på en cyklist på höger sidan av vägen, då går det generellt sett bra att köra om cyklisten. Då cyklister ofta är mycket långsammare än bilar och att köra i deras takt är ofta inte den bästa lösningen för en bilförare, i o m att det skulle orsaka onödigt hinder för trafik bakom dig. Så om det går att köra om cyklisten på ett säkert sätt, då kan trafiken fortsätta utan störningar.
- Du bör alltid vara medveten om att både cyklister och mopeder tillåts köra om fordon (inte cykel eller moped) till höger.
- Du får inte köra om någon typ av fordon i närheten av ett obevakat övergångsställe, obevakad cykelväg eller cykelövergång. Detta för att undvika att fordon ökar hastigheten i närheten av dessa områden och på så sätt minimerar risken för olyckor. Det är endast tillåtet med omkörning i vissa situationer som t ex mycket tät trafik.
Omkörningar
- Att haka på ett annat fordon som kör om flera fordon på en gång är ett riskabelt drag, särskilt i situationen som visas på bilden (bild 3) där bil A vill haka på medan bil B kör om flera bilar (C och D) på en gång. Detta kan vara extremt farligt.
Bild 3: Bil A bör inte haka på omkörningen
- Om du lägger märke till att ett fordon utför en farlig omkörningsmanöver då kan det bli ännu farligare ifall du skulle orsaka hinder för det fordonet. Det är därför viktigt att aldrig orsaka något hinder eller onödigt öka din hastighet när någon försöker köra om, det är t o m förbjudet. Det bästa är att fortsätta köra normalt men med viss försiktighet.
- När du gör en flygande omkörning betyder det att du närmar dig fordonet framför dig i hög hastighet, för att sedan snabbt byta till vänster körfält på rätt avstånd bakom fordonet för att då köra förbi det. P g a accelerationen till en högre hastighet betyder det att du behöver en kortare sträcka för att köra om bilen. Eftersom det inte innebär bromsning eller explosiv acceleration, eftersom du gradvis accelererar till en högre hastighet, anses det också vara ett miljövänligt sätt att köra om på och är därför att föredra.
- Att köra om ett annat fordon innebär en viss uppskattning av situationen. Det svåraste att beräkna är hastigheten på mötande fordon och den tid som krävs för att köra om säkert innan fordonet hunnit fram till dig. Kvalitén på denna beräkningen beror på förarens omdöme och expertis.
Att köra om ett annat fordon innebär dessutom en uppskattning av det fordon du ska köra om. När du misstar en motorcykel för en moped är det farligt eftersom det är en enorm skillnad i maxhastighet mellan de två. En motorcykel är mycket snabbare än en moped. Så när du tror att du kör förbi en moped som bara kan köra max 45 km/h inser du plötsligt att det är en motorcykel, som lätt kan köra snabbare än hastighetsgränsen på 90 km/h.
- Det bästa sättet att hjälpa en annan förare vid omkörning är att skapa lite mer avstånd mellan ditt fordon och det omkörande fordonet, men du behöver inte överdriva detta och gå ut på vägrenen, det räcker att köra på höger sida av ditt körfält.
- När ett fordon bakom dig inte håller ett säkert avstånd under körning, bör du öka avståndet till fordonet framför dig. Genom att göra det ökar du säkerhetsmarginalen genom att minska risken för en seriekrock om fordonet bakom dig skulle köra in i dig.
Omkörning i och nära järnvägskorsningar
- Du får inte köra om ett annat fordon i eller strax före en korsning. Undantaget från denna regeln är när korsningen har bommar eller är reglerad med signaler (såsom de som används i vanliga korsningar). Ibland behöver man overblicka situationen och bedöma om en omkörning är lämplig eller inte.
- Se till att du kan skillnaden gällande omkörningsreglerna mellan olika typer av järnvägskorsningar (bild 4).
Bild 4: Omkörningsregler vid olika typer järnvägskorsningar