Däck och bilens funktioner
Allmänna regler och fakta om däck
- Det är nästan omöjligt att ett däck exploderar p g a att det fylls med för mycket luft. För att få ett däck att explodera behöver det fyllas 5 gånger det normala däcktrycket och kompressorer hos bensinstationer (där man brukar fylla däcken själv) brukar inte kunna ge så mycket tryck.
- Det rekommenderas att ha ett något högre lufttryck än det rekommenderade lufttrycket för däcket, därför att att fylla däcket med 10 till 15 % mer luft än det som rekommenderas kommer att minska dess rullmotstånd. Men att fylla däcket med t.ex. 50 % eller mer luft rekommenderas inte, eftersom detta leder till att däcket slits ut snabbare.
- När lufttrycket är för lågt slits däcken snabbare samt gör att väggreppet minskar.
- Sommardäck är inte förbjudna under vintern, men om det råder vinterväglag då krävs det att du använder snökedjor om du har sommardäck på bilen.
- De bästa däcken borde placeras baktill, oavsett om din bil är framhjulsdriven eller bakhjulsdriven. Med de "bästa" däcken menar vi; de som har det största mönsterdjupet, de som har det största dubbutsticket, eller åtminstone de som har det bästa väggreppet.
- Kravet på minimalt mönsterdjup för däck är 1.6 mm och 3 mm vid vinterväglag under perioden 1 december - 31 mars. Vinterväglag innebär att det finns snö, is eller snömodd på åtminstone en del av vägen.
- Ett vanligt reservhjul och ett nödhjul är inte samma sak. Ett vanligt reservhjul är ofta identiskt med dina vanliga däck. Nödhjul är specifikt gjorda för kortare sträckor, exempelvis när du fått punktering. Nödhjul är vanligtvis gjorda för en hastighet upp till 80 km/h och en sträcka på max 80 km.
- Regummerade däck innebär att en ny slitbana har applicerats på redan använda däck. Detta innebär att slitna däck kan återanvändas, vilket reducerar negativ miljöpåverkan.
- Enligt lagen är kravet på mönsterdjupet på sommardäck minst 1.6 mm. Dock rekommenderas det att byta ut dina sommardäck när mönsterdjupet är endast 3-4 mm. Detta är p g a risken för vattenplaning när det regnar.
- Däck borde helst förvaras svalt, mörkt och torrt. Detta därför att gummit i däcken kan påverkas negativt av höga temperaturer, solljus och fukt.
- Både slitna däck och breda däck ökar chansen till vattenplaning jämförd med exempelvis nya däck eller smala däck. Slitna däck gör att vattnet sprids mindre effektivt. Breda däck leder till att mer vatten behöver spridas ut längst med sidorna.
- När vatten inte kan ledas bort effektivt åt sidorna och däcken inte har tillräckligt bra kontakt med vägen, kan det leda till att däckena (och därmed bilen) lyfts upp till vattenytan (som visas i denna illustration (bild 1) ). vilket resulterar i att bilen sladdar okontrollerat.
Bild 1: Däcken och bilen lyfts upp till vattenytan
Regler om användningen av vinterdäck
- Det finns krav på vinterdäck från 1 december till 31 mars vid vinterväglag. Vinterväglag innebär att det finns snö, is eller snömodd på åtminstone en del av vägen. Så om det fortfarande skulle snöa i början av april, då är det inget krav på vinterdäck.
- Dubbade däck är inte tillåtna 16 april - 30 september, om det inte råder vinterväglag eller om vinterväglag förväntas. Vinterväglag innebär att det finns snö, is eller snömodd på åtminstone en del av vägen.
- Dubbfria vinterdäck (eller s.k. "friktionsdäck") är alltid tillåtna, även under sommaren. Dock rekommenderar Transportstyrelsen att använda sommardäck under sommaren.
- Förkortningen MS (även skrivet som M+S / M.S / M-S / M&S, etc.) står oftast för Mud and Snow, vilket i princip innebär att det står för vinterdäck. Kravet på mönsterdjup för däck allmänt är 1.6 mm, och 3 mm vid vinterväglag under perioden 1 december - 31 mars.
Notera att MS även skulle kunna stå för Mud and Sand och då handlar det inte om vinterdäck. För att vara säker kan du kolla om däcket är försedd med symbolerna alptopp eller snöflinga, vilka indikerar att det är ett vinterdäck.
- Du får aldrig kombinera dubbade med odubbade däck då båda typer av däck har olika grepp på vägen. Det kan leda till oberäkneliga köregenskaper och därmed farliga situationer.
Instrumentpanelen
- Detta varningsljus (bild 2) kan ha flera betydelser; det kan innebära att parkeringsbromsen är åtdragen, men också att bromsvätskenivån är för låg.
Bild 2: Parkeringsbroms åtdragen eller bromsvätskenivån för låg
- "P" symbolen (bild 3) anger att parkeringsbromsen är åtdragen. Vissa bilar har inte denna specifika symbol utan en allmän symbol, ofta ett utropstecken istället för ett "P" för att ange att parkeringsbromsen är åtdragen.
Bild 3: Parkeringsbromsen åtdragen
- ABS-varningslampan tänds ett par sekunder när du startar bilens motor, detta är helt vanligt. Det är bara om den förblir tänd medans du kör som det är ett tecken på att det kan finnas ett problem med ABS systemet.
- Symbol A (bild 4) anger att de bakre dimljusen är tända, symbol B anger att helljuset är tänt.
Bild 4: Dimljus/Helljlus tänt
- Denna lampa (bild 5) anger att det finns ett problem med oljan. Detta kan innebära att oljenivån är för låg, men kan också innebära att det finns ett större problem.
Bild 5: Låg oljenivå
- När denna lampa (bild 6) fortsätter lysa då innebär det att batteriet inte laddas tillräckligt och förlorar sin kraft. Förmodligen kan du inte köra någon längre sträcka och bör ta hand om detta problem så fort som möjligt.
Bild 6: Batteriet laddas otillräckligt
- Vanliga kontrollampor är i princip likadana i alla bilar, vilket gör det enkelt att förstå lamporna om du skulle köpa en annan bil eller lånar en bil av någon.
- RPM står för Revolutions Per Minute, alltså antal varv per minut.
Olja och andra vätskor
- Kylvätska är en blandning av glykol och vatten. Blandningen har flera funktioner; den skyddar mot rost, och hjälper till att förhindra överhettning samt sönderfrysning.
- Spolarvätska är i stort sett alltid blå och locket till spolarvätskebehållaren har ofta en symbol som liknar en vindruta med en prickad linje som representerar vätskan (bild 7).
Bild 7: Spolarvätskebehållaren
- Med oljestickan (bild 8) kan du snabbt kontrollera nivån på motoroljan, detta gör du genom att dra ut stickan.
Bild 8: Oljestickan
Allmänna fordonsfakta
- Blinkers och körriktningsvisare är bara olika termer för samma ljus, vilket är det gul-orangea ljuset på framsidan, på baksidan och även på sidorna av bilen vilket föraren bör använda vid svängning till höger eller vänster.
- Servostyrning är ett system som ser till att vridningen av hjulen (i princip styrningen) går mycket lättare. Om detta system slutar fungera då blir styrningen mycket tyngre, men inte omöjlig.
- Säkringarnas funktion är att förhindra kortslutning, vilket i sin tur skyddar mot potentiell brand.
· Var uppmärksam på att det i vissa bilar kan finnas många plastkåpor i motorutrymmet och batteriet kan därför vara lite mer svårhittat.
- Om du behöver avdunsta immiga fönster kan du göra detta genom att slå på knappen med symbolen på en vindruta(, det innebär att luftflödet kommer från precis under vindrutan.
Bild 9: Luftflöde vindruta
- Tomgångskörning innebär helt enkelt att motorn är på, medans bilen inte är i rörelse (i princip står stilla).