Att förebygga och säkerhetsutrustning
Förebygga och säkerhet i allmänt
- Euro NCAP är en europeisk organisation som består av statliga myndigheter och intressegrupper som får stöd från EU. De testar säkerheten för nya bilar. Trafikverket är medlem i denna organisation.
- Efter du tvättat bilen i en biltvätt ska du först testa bromsarna om de fungerar som de ska innan du åker iväg. Att tvätta bilen kan leda till att bromsarna blir mindre effektiva eftersom de inte är skyddade som elsystemet. Att testa bromsarna värmer upp dem och tar bort fukten.
- Att ringa medan du kör, även handsfree, minskar din uppmärksamhet och distraherar dig vilket leder till att din körförmåga blir sämre. Detta sätter både dig själv, dina passagerare och andra trafikanter i fara.
- Ibland är det bättre hålla dig vid en lägre hastighet än den högst tillåtna hastigheten. Att hålla hastighetsbegränsningen är i allmänhet att föredra för att behålla trafikflödet. Ibland kan du dock avgöra om det skulle vara mycket säkrare att hålla en betydligt lägre hastighet, t ex om du ser barn i närheten av vägen. Detta innebär att du kan anpassa din hastighet till den nuvarande situationen.
- Omedelbart efter att du har kört genom en stor vattenpöl (bild 1) ska du testa bromsarna. Då vatten kan påverka bromssystemet p g a fukt mellan bromsbackarna och bromsskivan. Att testa bromsarna värmer dem och tar bort fukten, därför måste du alltid göra detta när du kör genom en vattenpöl och särskilt då stora vattenpölar.
Bild 1: Testa bromsarna efter du kört genom en vattenpöl
- Du bör alltid ha kontroll över ditt fordon för att undvika olyckor. Det betyder att du alltid ska hålla din hastighet inom ett sådant område att du kan stanna för ett förväntat eller plötsligt hinder.
- Du som förare är inte ansvarig för någon som är äldre än 14 år att ta på sig bältet. Passagerare över 14 år anses vara tillräckligt vuxna för att förstå konsekvenserna av deras beslut angående trafikregler och förordningar. Därför är varje passagerare som är 15 år eller äldre ansvarig att ta på sig säkerhetsbältet.
- Det rekommenderas att hålla 1 meter avstånd mellan din bil och parkerade bilen vid sidan av vägen (bild 2). Dörren till en parkerad bil kan öppnas när som helst, eftersom det kan vara svårt att se om någon sitter i en bil eller inte.
Bild 2: Håll 1 meter avstånd
Krockkuddar
- Att sitta för nära en krockkudde kan leda till allvarliga skador när den utlöses under en olycka. Det rekommenderas att föraren sitter minst 25 cm från rattenså kalladrockkudde.
- Det tar cirka 0,1 sekunder för en krockkudde att fyllas.
- Om en krockkudde utlöses vid framsätet, medan det finns en barnstol på den stolen, då kommer den trycka barnstolen mot framsätet med mycket stor kraft. Detta kommer att orsaka stor inverkan på barnet och dessutom göra så att barnet blir inklämt. Därför ska barnstolar inte installeras utan att krockkudden kopplas bort först. Krockkudden behöver inte nödvändigtvis tas bort, det är tillräckligt om du inaktiverar den.
- När ett barn når en längd på 135 cm är det tillåtet att sitta som en vuxen i ett passagerarsäte utan krockkudde. Det är dock inte säkert för ett barn att sitta som en vuxen i ett passagerarsäte med en krockkudde förrän barnet är 140 cm lång. Barn under 135 cm ska sitta i en säker bilbarnstol, vilket eliminerar kravet på krockkudden.
Säkerhetsutrustning
- Säkerhetsbälten har en inbyggd bältesspännare för att undvika större påverkan vid en krock. Den drar bältet mycket kraftigt och håller bältet på plats för att, i så stor mån som möjligt, förhindra att passageraren tar stor skada.
- Barn under 135 cm ska säkras med speciella säkerhetsstolar. Vissa människor kanske tror att barnets ålder är det som avgör vilken säkerhetsutrustning som ska användas, men det bestäms utefter barnets längd.
- Ett alkolås är en teknisk anordning som är ansluten till tändningen som förhindrar en person som har druckit alkohol från att starta fordonet, vilket eliminerar risken för rattfylleri.
- E-märket (bild 3) är EU: s säkerhetsstandard och barnsäkerhetsutrustning måste certifieras med detta. Utrustning med T-märkning har varit förbjudet sedan maj 2008.
Bild 3: E-märket
Nollvisionen
- Nollvisionen är målet för en framtid där det finns noll dödlighet och inga allvarliga skador i vägtrafiken. Detta är grunden för allt trafiksäkerhetsarbete i Sverige.
- Enligt Trafikverket är det bästa sättet att göra framsteg när det gäller Nollvisionen genom att göra fordon och vägar säkrare.