Bränsle och förbrukning
Allmäna fakta om bränsle och typer av bränsle
- Sedan runt 25 år tillbaka finns ingen bly i bensin alls, den är numera helt "blyfri".
- Av de typer av drivmedel som används i svensk vägtrafik kommer 90% från fossila källor.
- Ett partikelfilter på en dieselmotor filtrerar bort omkring 95% av alla skadliga partiklar. Detta innebär att utan ett partikelfilter skulle omkring 2000% mer partiklar släppas ut, vilket är en betydande skillnad.
- Biogas samt andra biobränslen bidrar inte till växthuseffekten. Biogas är således ett bättre val gällande växthuseffekten än naturgas, bensin eller diesel.
- Biobränslen bidrar inte till mängden koldioxid i atmosfären, därför att biobränslen produceras av levande organismer (såsom träd) och dessa organismer skulle annars förbruka koldioxiden och sedan släppa ut den ändå. Alltså förenklat sagt så är biobränslen neutrala när det gäller mängden koldioxid i atmosfären.
- Det säljs endast en typ av diesel i Sverige, vilken är miljöklass 1.
- Bensin, diesel såväl som naturgas alla tillhör kategorin "fossila bränslen". Men biobränslen (såsom etanol och biogas) är även kallade "förnyelsebara bränslen", inte fossila bränslen alltså. Och fossila bränslen bidrar mest till den överflödiga mängden koldioxid i atmosfären.
- En hybridbil kan köras på två typer av drivmedel, både bränsle och el.
Bränsleförbrukning
- Precis när du kör nerför en något brant backe då är det bästa sättet att köra; låt gaspedalen komma upp lite när du kör ner, nära svackan av backen gasar du mer, håll sedan ett konstant tryck på gaspedalen när du kör upp igen.
Men ifall nedförsbacken är väldigt brant kan du släppa gasen helt och hållet, men om backen sen går uppåt igen då börjar du gasa lite igen innan du når svackan.
- En bensinmotor som har katalysator förbrukar generellt sett mer bränsle under kortare sträckor än under längre sträckor. Detta är då nder de första 5 km förbrukas mer bensin och mer koldioxid släpps ut, omkring 35% mer än jämfört med längre avstånd.
- När du kör i 110 km/h då kan du minska bränsleförbrukningen med omkring 10% genom att sänka hastigheten från 110 km/h till 100 km/h.
- Generellt sett bör du alltid stänga av motorn medan du väntar på tåg vid en järnvägskorsning för att spara bränsle, speciellt när tåget kör väldigt sakta och är mycket långt, för att minska bränsleförbrukningen.
- En fyrhjulsdriven bil förbrukar upp till 10% mer bränsle jämfört med en tvåhjulsdriven bil.
- Bredare däck resulterar i mer rullmotstånd samt mer luftmotstånd och därför ökar bränsleförbrukningen.
- De senaste årtiondena har det skett enorma förbättringar när det gäller bränsleförbrukningen bland nyproducerade bilar, numera ligger den genomsnittliga bränsleförbrukningen på endast 60% jämfört med 1970-talet.
- Om du vill påbörja en resa och på gps:en ser du att det finns två rutter, varav en av dessa rutter är exempelvis 80 km lång och den andra rutten 90 km, då behöver det inte nödvändigtvis vara så att bränsleförbrukningen skulle vara lägre om du väljer den rutten som är 80 km.
Om den 80km långa rutten har många stopp för trafikljus, korsningar, etc. (om den exempelvis går genom många städer), men den 90km långa rutten går endast på motorvägar då kan den 80km långa rutten vara ett mer miljövänligt och kostnadseffektivt val. Sänka hastigheten ofta, stanna och att accelerera förbrukar mer bränsle jämfört med att köra konstant med samma hastighet.
- Du kan minska bränsleförbrukningen genom att undvika köra i tät trafik, då det innebär att du annars ofta behöver sänka hastigheten, stanna samt accelerera, och detta förbrukar mer bränsle jämfört med att köra konstant med samma hastighet.
- För att hålla bränsleförbrukningen så låg som möjligt ska du ha en så kort accelerationstid som möjligt, men du bör inte heller accelerera explosivt. Det bästa är att accelerera på ett bestämt sätt och ganska snabbt medan du håller varvtalet under 3.000 varv/min.
- Motorbromsning innebär att du minskar hastigheten genom att släppa gasen, bromsa mindre med foten och växla ner. Detta minskar bränsleförbrukningen.
- När lufttrycket i dina däck är för lågt ökar bränsleförbrukningen.
- Att använda luftkonditionering (AC) resulterar i en större belastning på motorn vilket leder till att bränsleförbrukningen ökar.
- Ju tyngre lasten är desto högre bränsleförbrukningen är.
- Ur ett miljöperspektiv föredras manuella växellådor jämfört med automatväxellådor.
- Att ha motorvärmaren på under längre tid än som faktiskt är rekommenderat leder bara till att mer energi förbrukas.
- Att ha takbox på bilens tak innebär mer luftmotstånd vilket leder till en ökad bränsleförbrukning, så om du inte använder den bör den tas bort.
- Med ett miljövänligt körsätt (även kallat "Ecodriving" eller ekonomisk körning) kan bränsleförbrukningen minskas med 4 till 10 % och ibland mer än så. Ekonomisk körning inkluderar; Hoppa över växlar, hålla en jämn hastighet, accelerera bestämt men inte för snabbt, undvika att bromsa hårt och stanna ofta, köra på höga växlar.
- En kallstart är när du startar bilen när det är kallt ute och motorn inte är uppvärmd i förväg. En kallstart förbrukar mer bränsle och leder till ett ökat utsläpp av farliga ämnen.