Motorväg, landsväg och stadskörning
Vägrenen och accelerationsfältet
- Accelerationsfälten är utformade för att göra det möjligt för fordon som vill köra in på en motorväg att få upp hastigheten. Detta innebär att att använda bromsar på accelerationsfältet för att låta en annan bil göra en omkörning kan vara farligt eftersom alla fordon, särskilt de som redan finns på motorvägen, kör i hög hastighet. Därför måste trafiken på accelerationsfältet röra sig med ömsesidig anpassning och ingen har prioritet.
- Vägrenen är ett nödkörfält vid gränsen till en motorväg och är oftast markerad med en heldragen linje. Om den är markerad med en heldragen linje kan du bara använda den för att stanna tillfälligt, t ex om din bil har gått sönder eller om du har punkerat däck alternativt om du måste bogsera en annan bil.
Om vägrenen inte är markerad med en heldragen linje då kan den användas för att ge mer utrymme för trafikanter bakom dig att köra om dig, t ex när du sänker din hastighet innan du svänger.
- Ibland kan du behöva bogsera en bil p g a motorproblem eller andra liknande scenarier. Detta måste göras på vägrenen, eller i avsaknad av det, längst till höger på motorvägen. Den bogserade bilen får ha varningsljusen tända, men inte bilen som bogserar. Mopeder klass II och andra fordon som inte kan eller inte får köra snabbare än 40 km/h måste hålla sig på vägrenen då detta förhindrar trafikstörningar.
Allmänna fakta och regler på landsvägar och motorvägar
- Ett stigningsfält är ett extra körfält som används för omkörning. Dessa finns vid vissa sluttningar som antingen är ganska långa eller går uppåt ganska brant.
- Hastighetsbegränsningen i de flesta av de tätbefolkade områdena i Sverige är 50 km/h. Hastighetsbegränsningen i de flesta områden utanför tätbefolkade områden i Sverige är 70 km/h. Därför, om du inte är säker på vad hastighetsgränsen är när du inte kör i ett tätbefolkat område, då är det säkert att anta att det är 70 km/h.
- LGF eller Långsamtgående fordon är långsamma fordon med en maxhastighet på 45 km/h. Så om du exempelvis kör på en väg med en hastighetsbegränsning på 70 km/h och du stötar på ett LGF fordon, då kör det fordonet i en betydligt långsammare hastighet. Om du upptäcker ett fordon med LGF -plattor måste du därför vara redo att sakta ner farten om du inte kan köra om det.
- Du bör sätta upp en varningstriangel i händelse av en olycka, motorfel eller annan liknande situation där hastighetsbegränsningen ligger på 50 km/h eller högre där fordonet är förbjudet att stanna eller parkera. Detta för att säkerställa att trafiken känner till att det står ett stillastående fordon på körbanan eller vägrenen.
- Om du lämnar en landsväg för att köra in på en parkeringsplats bredvid den är det obligatoriskt att ange detta med hjälp av dina bromsljus. Bromsljusen bör sättas på ordentligt innan du lämnar vägen, för att göra det tydligt för andra att du kommer stanna.
- Du får inte göra en U-sväng eller backa på dubbla körbanor och motorvägar eftersom detta kan störa andra trafikanter och kan leda till farliga situationer.
- Ibland kan du stöta på såna här "vägar" (bild 1), som förbinder motsatta körfält. Dessa är inte avfarter och det är inte tillåtet för någon att använda dessa förutom utryckningsfordon. Det skulle vara mycket osäkert om vanliga trafikanter skulle kunna använda dessa "vägar" eftersom det inte finns någon accelerationsfält eller påfart.
Bild 1: Dessa platser får endast användas av utryckningsfordon
Trafikflödet och att köra i trafiken
- Det lönar sig oftast bra att följa trafikflödet. Tempot kan ibland vara ganska högt, men så länge det är inom eller nära hastighetsgränsen är det det bästa man kan göra. Dessutom, om trafikflödet är långsamt en isig dag, är det säkrare om du följer det långsammare tempot. Viktigast är anpassningen till din nuvarande situation och förhållanden.
- När du kör bakom en bil som den i bilden (bild 2), och den verkar ha lös last i bagagerummet, då innebär det stor risk att något ramlar ur den framför din bil. I en sådan situation är det bästa för dig att hålla mer avstånd än normalt mellan dig och bilen för att undvika problem. Att köra om bilen kräver att du befinner dig nära den och är därför inte ett alternativ att föredra.
Bild 2: Håll avstånd pga eventuell löst liggande last
- Den allmänna regeln är att du inte får köra över en heldragen linje eller hindermarkering. Du får dock köra över dem i vissa situationer, t ex om du måste passera markeringen för att komma över ett hinder som ligger på vägen du kör på.