Individuella förutsättningar
Regler angående alkohol i trafiken
- Om en person bedöms opålitlig när det gäller att dricka alkohol kan körkortet bli återkallat. T ex utifall personen ifråga har blivit omhändertagen enligt lagen om omhändertagande av berusade personer eller om han eller hon har en bakgrund av exempelvis missbruk av narkotika eller alkohol.
- När någon har en koncentration på åtminstone 1,0 promille alkohol i blodet anses det som grovt rattfylleri.
- Om någon har en koncentration på mindre än 1,0 promille i blodet kan den personen ändå bli dömd till grovt rattfylleri. Detta ifall personen ifråga har orsakat en olycka eller visar sig vara en stor risk för att orsaka en olycka.
- Om du gjort dig skyldig till grovt rattfylleri (1,0 promille eller högre) kan du få fängelsestraff. Dock kan även "normalt" rattfylleri (0,2 - 1,0 promille) leda till fängelsestraff i upp till 6 månader.
Allmänna fakta om alkohol
- Alkomätare är apparater som möjliggör mätning av hur mycket alkohol man har i blodet. Dock är det så att många av dessa inte är noggranna och därför inte pålitliga.
- Det finns inget sätt att skynda på förbränningen (metabolism) av alkohol i blodet, den avgörande faktorn i denna process är tid.
- Kön, kroppsvikt och hälsotillstånd är alla viktiga faktorer gällande hur berusad någon blir av att dricka alkohol.
- Om det tydligt skulle framgå att du frivilligt har lånat ut din bil till någon du visste har druckit alkohol så kan även du bli straffad.
- Din prestationsförmåga kan fortfarande vara påverkad negativt dagen efter du har druckit mycket alkohol, även om alkoholkoncentrationen i blodet är helt borta. Därför är det bättre att inte köra dagen efter du har druckit mycket alkohol.
- 100 cl lättöl (3%) jämförd med endast 50 cl stark öl (6.5%) innebär ungefär (så inte exakt) lika mycket alkohol.
- En burk folköl (3,5%) motsvarar ungefär 4,5 cl sprit (40%).
- En burk öl med 7% alkohol motsvarar ungefär 6,5 cl sprit (40%).
Alkoholstatistiker
- Risken för en dödsolycka för en förare med en alkoholhalt på 0,2 - 0,4 promille jämfört med en nykter förare är cirka 12 gånger högre.
- Varje år dör ungefär 70 personer i trafikolyckor som är relaterade till alkohol.
- Vid ungefär 50% av alla singelolyckor visade det sig att föraren hade druckit alkohol.
Syn och hörsel
- Cirka 80% bland 60-åringar har någon form av synskada. Det innebär alltså 8 av 10 60-åringar.
- Endast ungefär 1-2% av det vi ser består av det vi ser (bild 1) direkt framför oss (markerat med grönt), resten utgörs av vårt periferiseende (indikerat med de blåa pilarna).
Bild 1: Vad vi faktiskt ser vs vårt periferiseende
- Tunnelseende (bild 2) är fenomenet som uppstår när du kör med högre hastighet och resulterar i att ditt synfält blir smalare så att du fokuserar mindre på det som inte finns på vägen direkt framför dig. Resultatet blir att din blick är mycket mer fokuserad på det som finns direkt framför dig (exempelvis området i gröna cirkeln i bilden) än på det som händer omkring dig. Detta fenomen uppstår även om du inte är trött.
Bild 2: Tunnelseende
- Det finns inga regler eller krav gällande synundersökning när du har B-körkort. Det är endast rekommenderat att genomföra en synundersökning regelbundet. Det finns dock krav på en synundersökning när du vill ta ditt körkort.
- Det finns inga regler eller krav när det gäller hörselförmåga, det finns enbart krav för synen när du vill ga ditt körkort.
Reaktion och fokus
- Med reaktionsbildning menas att en person som normalt sett visar ett tillbakadraget och lugnt beteende i vissa situationer eller vissa sammanhang kan visa högre risktagande beteende.
- När det gäller reaktionsförmågan vid körning är åldersgruppen med det bästa resultatet erfarna förare mellan 45 - 54 års ålder.
- Mobilsamtal medan man kör och samtal med passagerare kräver generellt sett lika mycket uppmärksamhet av föraren. Fördelen med att prata med en passagerare kan dock vara att den personen troligen också är medveten om trafiken och eventuellt kan sluta prata i vissa trafiksituationer som kräver mer uppmärksamhet av föraren.
- Oerfarna förares ögon fokuserar för det mesta på saker som står stilla och inte på saker som rör sig. Medan erfarna förares ögon främst fokuserar på saker som rör sig, såsom andra bilar eller cyklister.
- Att prata i mobiltelefonen medans man kör, oavsett om det är handsfree eller inte, är särskilt farligt därför att du behöver fokusera en stor del av din uppmärksamhet på samtalet. Därför är det inte heller rekommenderat att prata med passagerare medans man kör.
- Din prestationsförmåga när du kör är bäst ifall du är måttligt stressad, jämfört med att vara antingen avslappnad eller mycket stressad.
- Barns sinnen (jämförd med vuxnas sinnen) och därmed även deras färdigheter gällande att bedöma distans har inte utvecklats fullständigt ännu. Vuxna är därför bättre på att bedöma exempelvis distans.
- En ung förare behöver inte nödvändigtvis ha ett bredare observationsområde än en äldre förare, då ålder inte är den enda faktorn som är viktig när det gäller någons observationsområde, erfarenhet är lika viktigt om inte viktigare.
- En synvilla förekommer när hjärnan inte kan tolka informationen den får av synsinnet (ögonen) korrekt, vilket kan ske när den får otillräcklig information.
- Fartblindhet inträffar när du exempelvis kört fort ett tag och sedan kör långsamt, vilket resulterar i att din bedömning av din nuvarande hastighet blir att den är lägre än den egentligen är. Detta förekommer mer sannolikt på vägar som är raka och breda.
- Varseblivning innebär att du är medveten om din omgivning. Dock kan det ske många saker samtidigt omkring dig och då väljer hjärnan vad som är relevant och vad som inte är det, vilket kallas för "selektiv varseblivning".
- Det är svårt att säga vad den exakta reaktionstiden är när man kör i trafiken, men generellt sett rör det sig om 0.5 - 1.0 sekunder om personen ifråga åtminstone är lite fokuserad.
- Generellt sett uppfattar vi det som mycket farligare att falla från ett höghus och att det har en större inverkan på oss än att bli påkörd av en bil som exempelvis kör 100 km/h. Det betyder att vi människor inte är så bra på att bedöma vad den eventuella påverkan skulle bli om en bil som kör på oss i hög hastighet.
- Den mänskliga hjärnan får så mycket information från olika sinnen att den behöver vara selektiv och välja det som är relevant och ignorera det som inte är relevant.
- Ungefär 90% av all information vi behöver får vi genom ögonen. Således kan vi utan tvekan säga att synen är det viktigaste sinnet av alla sinnen (luktande, hörsel, etc.) vi har.
Trötthet
- Mikrosömn innebär att du blundar en kort stund. Detta förekommer oftast när du är trött och utan att du är medveten om det. Det kan vara mycket farligt om det händer medan du kör.
- Man behöver inte nödvändigtvis vara tröttare på kvällen än på morgonen. Om du vaknade tidigt och skulle hade varit vaken hela dagen då kan det vara så att du är väldigt trött när du kör sent på kvällen. Om du däremot vaknade väldigt sent och även tog en tupplur under dagen, då kan det vara så att du inte är trött alls.
- En olycka orsakad p.g.a. trötthet är lika straffbart som en olycka orsakat p.g.a. rattfylleri.
- Att köra på raka och långa vägar är generellt sett mycket tråkigare än att köra på vägar med många kurvor och där man behöver stanna ofta. Denna tristess ökar risken för trötthet.
- Kaffe har en förmåga att minska trötthet eftersom det ökar din uppmärksamhet något. Det kan dock dröja lite förrän denna effekt uppnås efter du har druckit kaffet och effekten stannar bara en kort tid. Det bästa botemedlet mot trötthet är alltid ordentlig sömn.
- Trötthet och alkohol är de vanligaste orsakerna till singelolyckor, framförallt sent på kvällarna.
- De flesta olyckor relaterade till trötthet sker på morgonen mellan 02:00 och 05:00.
- Du kan förebygga trötthet när du kör genom att ta en paus då och då och kliva ut ur bilen. För att undvika trötthet är det även bra om du inte äter "tunga" måltider samt att du inte har en hög temperatur i bilen.
Att lära sig
- Imitationsinlärning betyder helt enkelt att du lär genom att "kopiera" någon annans beteende eller sätt att göra nånting.
- Överinlärning betyder att en uppgift blir automatisk för dig att utföra och därför inte kräver att du behöver tänka på det. T ex. efter en viss tid kommer du att köra bil (styra, växla, gasa, bromsa, et.) per automatik.
- Djupinlärning innebär att du förstår logiken och tankegången bakom det du lär dig. Detta ökar chansen att du kommer ihåg det som du lärt dig mycket längre.
- Ytinlärning sker mest sannolikt när ditt huvudsyfte är att klara ett prov snabbt och inte fokuserar på att försöka förstå logiken och tankegången bakom det du lär dig.
- Sannolikhetslära betyder att du kan dra slutsatser av det som händer eller göra en uppskattning om vad som troligen kommer hända p.g.a. tidigare erfarenheter. Detta kan vara positivt om det gör dig extra uppmärksam, men negativt om det gör dig mindre uppmärksam.
Personlighet och attityd i trafiken
- Att ha dålig självkännedom kan leda till att du överskattar dina färdigheter. I trafiken kan detta leda till farliga situationer.
- Grupptryck innebär att du tillåter ditt beteende och dina handlingar att påverkas av gruppen du befinner dig i. Detta kan vara bra om gruppen betonar att du kör säkrare, men detta kan vara dåligt ifall de uppmanar dig att köra farligare.
- När det kommer till att fatta beslut så låter en mogen förare inte andra personer att fatta beslut åt honom eller henne. Den personen är självständig och kan fatta sina egna beslut.
- Att ha en prestigekänsla i trafiken är generellt sätt dåligt. Om en person är prestigetänkande (eller har en hög prestigekänsla) då kan personen ifråga göra farliga saker om han eller hon känner att hans eller hennes stolthet hotas i vissa situationer.
- Att ha respekt för regler samt vara mogen är båda mycket viktiga egenskaper i trafiken. En mogen förare tillåter inte andra att ta beslut för honom eller henne. Den personen är oberoende av andra personer och kan ta sina egen beslut. Om den personen även har stor respekt för reglerna kan vi säga att den personen har den mest föredragna kombinationen av egenskaper när det handlar om körattityd.
- En förebild i trafiken behövs inte nödvändigtvis vara bra eller dålig. Om förebilden exempelvis ofta tar risker eller försummar regler regelbundet kan man säga att den personen är en dålig förebild.
- Bortförklara sig innebär att du istället för att erkänna dina egna misstag och påpeka det du gjort fel istället hittar på ursäkter för varför nånting gick fel eller att du helt enkelt lägger skulden på andra trafikanter. Detta är dåligt då det utesluter möjligheten att du lär dig av dina misstag.
- Defensiv körning är en samling av färdigheter som ökar din medvetenhet och beredskap inför situationer som kan leda till olyckor, så att du har en mycket större chans att förhindra dem. Det här är några exempel på defensiv körning: undvika stress, planera din resa, vara tålmodig, inte ta onödiga risker, köra försiktigt, bromsa i god tid, vara medveten om din omgivning, analysera det som händer och tänka framåt, vara medveten om att nånting ovanligt kan hända, hålla tillräckligt mycket distans från andra bilar, etc.
Övriga individuella förutsättningar
- En äldre förare som upptäcker att körförmågan har försämrats bör helst undvika vissa vägar och undvika köra vissa tider (exempelvis när det är mörkt eller när det är mycket trafik).
- Du får inte köra ett fordon om du inte kan framföra det säkert. Inte bara rattfylleri, vara trött eller att vara sjuk tillhör denna kategori utan även andra orsaker. Exempelvis om du inte kan använda din hand på rätt sätt p.g.a. en operation, vilket resulterar i att du inte kan köra på ett säkert sätt.
- Ett funktionshinder innebär att någonting krävs av oss i vissa situationer, men att vi inte kan klara av att göra det.
- Den genomsnittliga gånghastigen (alltså den normala gånghastigheten) är ungefär 5 km/h. Notera att den genomsnittliga gånghastigheten syftar på personer som inte har ett funktionshinder.
- Barn kan generellt sett ta hand om sig själva i trafiksituationer när de är mellan 9 och 12 år gamla. Och med trafiksituationer menas att det finns trafik i närheten där barnen befinner sig, exempelvis när de leker på en gata precis bredvid en intilliggande väg.
- Bältet ger det bästa skyddet när det placeras över bröstet och så nära nacken som möjligt (bild 3).
Bild 3: Bästa placering för bältet
- Män löper större risk att orsaka en olycka än kvinnor och i allmänhet är det mer sannolikt att yngre förare orsakar en olycka än äldre förare.
- Det är inte tillåtet att köra ett fordon om man inte kan köra det på ett säkert sätt, vare sig om detta är p.g.a. alkohol, uttröttbarhet, sjukdom, narkotika eller trötthet.
- Grundregeln är att det inte är tillåtet att köra medan man är narkotikapåverkad, men det finns undantag. Om ämnet är läkarordinerat och det har bedömts att man kan köra säkert när det används då kan det var tillåtet att köra.