Olyckor och nödstopp
Vad man ska göra när en olycka har skett
- När du kommer fram till en olycksplats är det första du bör göra att överblicka skador och prioritera dina uppgifter. Och genom att ringa 112, nödnumret, får du den kvalificerade hjälpen som behövs för att få höra vad du ska göra.
- Prioriteringsordningen av skadorna som orsakats vid en olycka är; 1) Livsfarligt läge, flytta bort personen från livshotande situationer 2) Andning 3) Blödning 4) Chock eller 'cirkulationssvikt'
Denna ordning, även sammanfattad som LABC, bestäms utifrån skadans allvarlighet och dess effekter på personens hälsa. Det är viktigt att prioritera i denna ordning för att minska konsekvenserna så mycket det går.
- Chock är ett livshotande tillstånd som får blodtrycket att sjunka avsevärt vilket orsakar brist på blod och syre i kroppen. Om en person dricker eller äter i ett sådant tillstånd kan de sätta i halsen och kvävas. Så en person som just har varit med om en olycka och har symptom på chock ska inte ges vatten eller mat eftersom det kan orsaka mer skada.
Allmänna regler och faktum om olyckor
- Om vid en olycka där det endast orsakat egendomsskada och att någon som är inblandad i olyckan smiter från platsen, så är straffet för den personen dagsböter. I sällsynta fall kan det leda till att körkortet återkallas. Ett återkallat körkort är vanligtvis en säkerhetsåtgärd och anses inte vara ett straff.
- En singelolycka innebär att olyckan endast omfattar ett motor fordon i rörelse.
- Det kan förekomma att du betraktas som orsaken till en olycka om du har blivit påkörd bakifrån.
Om du exempelvis inte har blinkat innan du svängt eller plötsligt har bromsat utan någon giltig anledning, kan du ha större delen av skulden till att ha blivit påkörd bakifrån. Till exempel; om den röda bilen i det här exemplet (bild 1) plötsligt stannade för att föraren precis insåg att hon eller han borde svängt vänster här, då kan det inte anses vara föraren av den gröna bilens fel.
Bild 1: Den röda bilen stannade plötsligt för att svänga vänster
- Om ett fordon på grund av en olycka hindrar trafiken och orsakar hinder får det flyttas. Men vid allvarliga skador eller dödsfall får fordonet eller spåren inte flyttas förräns en grundlig undersökning utförs. Endast om fordonet utgör en fara för annan trafik ska du flytta det.
- En upphinnandeolycka är när ett fordon kör in på ett annat fordon framför det. Plötslig inbromsning och dålig koncentration är vanligtvis orsaken till upphinnandeolyckor.
- Oavsett om någon har skuld vid eller har orsakat en olycka måste en trafikant som är inblandad i en olycka stanna kvar på platsen. Om du exempelvis kör bil C (bild 2), och bil A måste stanna för dig, men bil B kör in på bil A. Då måste du stanna kvar på platsen då du är inblandad eftersom bil A var tvungen att stanna för dig för att lämna företräde till dig.
Bild 2: Bil C är inblandad och måste stanna kvar på platsen
- Om du är inblandad i en seriekrock, oavsett om det är med bara ett eller flera andra fordon, då måste du lämna din information såsom namn och adress för praktiska ändamål ifall någon frågar efter det, till exempel för det eller de försäkringsbolag som är inblandade i ärendet. Du måste ta ansvar för det som har hänt, du kan inte helt enkelt välja att vara anonym vid inblandning i en trafikolycka.
- Att använda mobiltelefoner, även handsfree, distraherar och sänker din körförmåga. Därför har reglerna mot att använda telefoner under körning blivit strängare och du kan dömas till böter. Även om du inte var orsaken till en olycka men kunde ha reducerat skadan vid en olycka genom att inte använda telefonen vid tillfället kan du fortfarande straffas. Detta innebär att om du körde och pratade i telefon medan du blev inblandad i en olycka då kan du ändå straffas, även ifall du inte har orsakat olyckan.
- Om du måste överge din bil i en tunnel på grund av en brand, då måste du lämna fordonet med nycklarna kvar i tändningen och utan att låsa det, så att brandmän lättare kan flytta fordonet om det skulle behövas.
- Whiplash innebär nackskada, som orsakas av en plötslig rörelse av huvudet.
Nödstopp
- Om du får ett nödstopp där hastighetsgränsen är 50 km/h eller mindre och det är bra sikt behöver du inte placera en varningstriangel. Därför att andra fordon kör med en rätt låg hastighet, vilket ger dem tid att upptäcka ditt fordon. På vägar med högre hastighetsbegränsningar är det obligatoriskt att placera en varningstriangel.
- Du bör placera varningstriangeln på helst 100 meters avstånd bakom din bil, men inte mindre än 50 meter så att andra fordon är förberedda för faran framåt och är redo att agera därefter. Det exakta avståndet beror också på situationen, till exempel om det finns en skarp kurva 100 meter bakom din bil, då är det förmodligen bättre att placera den exempelvis 150 meter bakom din bil så att trafiken kan se triangeln redan innan du går in i kurvan.
Krock med djur
- Ägaren till ett husdjur som skadas eller dör måste alltid meddelas. Om ägaren är okänd eller inte går att få tag i måste du meddela polisen som kan försöka ta reda på vem husdjurets ägare är och meddela honom eller henne om händelsen.
- Kollisioner med följande djur ska alltid märkas ut och polisanmälas; varg, järv, älg, rådjur, lodjur, björn, vildsvin, utter, mufflonfår och örn. Så en kollision, även om den är i låg hastighet och utan att djuret skadas, skall rapporteras.
- Det är tillåtet, och man bör försöka flytta ett dött djur från körbanan för att förebygga hinder för den pågående trafiken, eftersom viltolyckor inte utreds på samma sätt som andra typer av olyckor. Händelsen måste dock anmälas.