Körprovet - B körkort
För att få ett svenskt B-körkort måste du klara både ett teoriprov (eller ’kunskapsprov’) och ett körprov (även känt som ’praktiskt prov’). Först måste du ha genomfört riskutbildningen (både del 1 och del 2) med framgång. Detta är ett krav för att göra teoriprovet. Och först efter att du har klarat teoriprovet får du göra körprovet.
Båda proven genomförs av Trafikverket. Teoriprovet kostar 325 SEK (400 efter kl 18 och på helger) och körprovet kostar 800 SEK (1040 efter kl 18 och på helger).
Teoriprovet är giltigt i 4 månader efter att du har klarat det; om du inte klarar körprovet inom denna tid måste du göra teoriprovet igen. I den här artikeln utforskar vi körprovet (praktiska provet) för ditt svenska körkort.
Körprovet
När du har genomfört riskutbildningen och teoriprovet, och dina körkunskaper är välutvecklade, är det dags för det verkliga körprovet (eller ’praktiska provet’).
Normalt sett bedömer du och din körlärare tillsammans om du är redo. I så fall är det vanligaste att du bokar körprovet genom körskolan. Planera även en körlektion precis före körprovet som uppvärmning. Då kan du förmodligen använda den bil du har övat i till körprovet. Om du övar på egen hand och/eller bokar körprovet själv och behöver en bil för provet, kan du också hyra en bil hos Transportstyrelsen.
Körprovet tar minst 25 minuter och du kommer att testas i både stads- och landsvägskörning. Här är en omfattande översikt över 30 aspekter som sannolikt kommer att bedömas under körprovet:
1. Säkerhetskontroll Innan du börjar körprovet måste du göra en säkerhetskontroll av bilen. Provförrättaren kommer att ge instruktioner om vad som ska kontrolleras, till exempel: Hjulen och/eller däcken, spolarvätskan eller kylvätskan, bromsarna. Om du upptäcker några problem under kontrollen måste du vara beredd att föreslå åtgärder. Tveka inte att be provförrättaren om hjälp om det finns uppgifter du inte kan utföra själv. Efter detta sätter du dig i bilen och justerar din sits, nackstödet, ratten och speglarna. Och självklart sätter du på dig säkerhetsbältet.
2. Körning i väg- och stadstrafik Ditt körprov kommer att omfatta både motorväg och stadstrafik. Provförrättaren kommer att ge instruktioner om vart du ska köra. Hen kommer att utvärdera:
- Din hastighetsjustering
- Din position på körfältet/vägen
- Din uppmärksamhet och riskmedvetenhet
3. Effektiv bromsning Du måste visa effektiv bromsning genom att stanna bilen på kortast möjliga avstånd. Provförrättaren kommer att ge instruktioner för detta, och hastigheten vid inbromsningen kommer att bero på de aktuella vägförhållandena.
4. Parkering Du kommer att bli ombedd att parkera i olika scenarier, såsom på parkeringsplatser eller på en parkeringsplats vid vägkanten. Du ska meddela provförrättaren när du är klar med parkeringen.
5. Backning Backning är också en del av provet, med tydliga instruktioner från provförrättaren om var och hur långt du ska backa. Att kunna planera en korrekt backning är avgörande.
6. Start i backe Du ska kunna starta både uppför och nedför backar från ett stillastående läge.
7. Svängning Provförrättaren kan be dig att göra specifika svängar under provet. Du måste svänga på antingen en angiven plats av provförrättaren eller själv välja svängplats.
8. Start från vägkanten Att börja köra från vägkanten kan också vara ett krav under provet.
9. Användning av bilens kontroller Du måste visa din förmåga att använda och ändra bilens kontroller medan du kör, särskilt i respons till förändrade väderförhållanden. Som till exempel korrekt användning av vindrutetorkarna vid regn.
10. Oskyddade vägtrafikanter Du måste visa att du kan anpassa din körning när du passerar oskyddade vägtrafikanter, som cyklister eller barn som leker nära vägen. Det är viktigt att visa att du förstår de potentiella riskerna och vet hur du ska anpassa din körning därefter.
11. Körning i körfält I situationer med flera körfält kan du hamna i en situation där du måste välja ett körfält och visa att du kan interagera med andra vägtrafikanter och hålla lämpliga avstånd.
12. Körfältsbyte Körfältsbyte kommer att bedömas av provförrättaren, förmodligen flera gånger. Här är följande element viktiga:
- Korrekt interaktion med andra vägtrafikanter
- Korrekt planering av din körning och körfältsbyte
- Signalisering i tid till andra vägtrafikanter vad dina avsikter är
- Upprätthålla rätt avstånd till andra fordon
13. Gatudragning Under provet kommer du sannolikt att stöta på olika typer av korsningar, alla med olika trafikregler och siktförhållanden. Anpassa din hastighet och interagera effektivt med andra vägtrafikanter.
14. Korsningar med trafikljus När du stöter på korsningar med trafikljus, visa din förmåga att anpassa din körning, förutse händelser och svara korrekt på signaländringar (till exempel när ljuset är på väg att bli grönt eller när du närmar dig ett trafikljus som är på väg att bli rött).
15. Rondeller Du måste kunna navigera rondeller på ett korrekt och effektivt sätt, vilket ofta innebär effektiv interaktion med andra vägtrafikanter och tydlig signalering av dina avsikter, samtidigt som du följer alla trafikregler.
16. Passera stående fordon Justera din hastighet och förutse händelser när du passerar stående fordon, såsom bussar eller parkerade bilar. Här är det viktigt att ha rätt avstånd och hastighet i förhållande till situationen, samtidigt som du visar provförrättaren att du är medveten om din omgivning.
17. Körning i stadsområden Provet inkluderar körning i stadsområden med olika hastighetsbegränsningar och trafikförhållanden.
18. Självständig körning mot en destination Du kan bli ombedd av provförrättaren att köra till en specifik destination. Detta kan vara en destination som du vet hur du når, eller en destination som visas på en vägskylt. Din uppgift är då att köra mot den destinationen genom att välja din egen väg eller följa de givna skyltarna. Om du råkar köra fel väg kan du antingen rätta till kursen själv eller få instruktioner från provförrättaren om hur du ska köra. I båda fallen ska det vara okej att vända om om det är nödvändigt, självklart där vändning är tillåten.
19. Körning i vägarbeteområden Att förstå och anpassa sig till vägarbetesförhållanden är mycket viktigt, eftersom vägarbeten är mycket vanliga. Vägarbeten är markerade med tillfälliga vägskyltar/märken, och det är viktigt att du bedömer situationen och potentiella risker på rätt sätt.
20. Järnvägsövergång Du kan stöta på järnvägs- eller spårvagnsövergångar under provet.
21. Smala och slingriga vägar Körning på smala, slingriga vägar med varierande hastighetsbegränsningar, inklusive grus- och asfaltvägar.
22. Motorvägskörning Provet kan inkludera körning på motorvägar med hastighetsbegränsningar upp till 120 km/h.
23. Infart till landsvägar Att köra in på landsvägar med olika hastighetsbegränsningar kräver noggrann planering, och du ska kunna till exempel:
- Anpassa din hastighet
- Veta var du ska positionera din bil
- Vara medveten om omgivningen och trafikförhållandena
24. Uttagning från landsvägar Att köra ut från landsvägar kräver planering, som till exempel:
- Hastighetsjustering
- Positionera din bil
- Signalisera innan du lämnar
- Använda vägrenen vid behov och där det är tillåtet
25. Körning på landsvägar Detta omfattar olika typer av landsvägar med olika hastighetsbegränsningar, vilket sannolikt kommer att vara en del av provet.
26. Omkörning När du kör om andra fordon kommer provförrättaren att bedöma dig utifrån dina val, manövrar och signalering.
27. Möte med mötande trafik Det kan hända under provet att du möter mötande trafik, där du ska agera på ett visst sätt och/eller ömsesidig anpassning krävs. Det är viktigt att visa att du kan bedöma risken med mötande trafik och vidta lämpliga åtgärder när det är nödvändigt.
28. Nedsatt sikt och mörker Detta omfattar anpassning till utmanande siktförhållanden som mörker, dimma, kraftigt regn och låg sol som gör det svårt att se.
29. Farliga vägförhållanden Här är det viktigt att du vet hur du anpassar din körning till hala förhållanden orsakade av snö, is, blöta vägar, lera eller asfalt som är hal av värme.
30. Situationsfrågor Var medveten om att du bör vara beredd att svara på situationsfrågor relaterade till scenarier som kan uppstå under körprovet.
Vanliga frågor
Vilka är kraven för att få ett svenskt B-körkort?
För att få ett svenskt B-körkort måste du klara både ett teoriprov (kunskapsprov) och ett körprov (praktiskt prov). Innan du gör teoriprovet måste du ha genomfört riskutbildningen, som består av både del 1 och del 2.
Vem genomför teoriprov och körprov för svenskt B-körkort?
Både teoriprovet och körprovet för svenskt B-körkort genomförs av Trafikverket.
Hur mycket kostar teoriprovet för svenskt B-körkort?
Teoriprovet för svenskt B-körkort kostar 325 SEK. Om du gör provet efter kl 18 eller på helger, ökar avgiften till 400 SEK.
Vad kostar körprovet för svenskt B-körkort?
Körprovet för svenskt B-körkort kostar 800 SEK. Om du bokar provet efter kl 18 eller på helger, är avgiften högre, totalt 1040 SEK.
Hur länge är teoriprovet giltigt efter att du har klarat det?
Teoriprovet för svenskt B-körkort är giltigt i 4 månader efter att du har klarat det. Om du inte klarar körprovet inom denna 4-månadersperiod måste du göra teoriprovet igen.
Vad är processen för att få göra ett körprov i Sverige?
Processen för att göra ett körprov i Sverige innebär att du först genomför riskutbildningen som består av två delar och ett teoriprov innan du går vidare till det praktiska körprovet.
Hur vet jag om jag är redo för körprovet i Sverige?
Vanligtvis bedömer du och din körlärare tillsammans om du är redo för körprovet. Om ni båda är överens om att du är förberedd, är det vanligaste att boka provet genom din körskola.
Vad är det vanligaste sättet att boka körprov i Sverige?
Det vanligaste sättet att boka körprov i Sverige är genom din körskola. Din körskola hjälper ofta till att planera en körlektion precis före provet som uppvärmning.
Kan jag använda samma bil som jag övat i för körprovet i Sverige?
Ja, om du har övat med en bil och bokat provet genom din körskola kan du normalt använda samma bil för körprovet.
Vad gör jag om jag vill öva och boka körprovet själv i Sverige?
Om du väljer att öva och boka körprovet på egen hand (utan genom en körskola), och du behöver en bil för provet, kan du också hyra en bil från Transportstyrelsen.
Hur länge varar körprovet i Sverige vanligtvis?
Körprovet i Sverige tar minst 25 minuter. Under denna tid kommer du att testas i både stads- och landsvägskörning.