Statistik
Statistiker över olyckor
- I Sverige skadas ungefär 20 000 människor varje år i trafikolyckor.
- I Sverige skadas ungefär 2 500 människor allvarligt i trafikolyckor varje år.
- Ca 40% av de som dog i en trafikolycka hade inte på sig säkerhetsbälten när olyckan inträffade.
- Ca 75% av de som dog i en trafikolycka i Sverige är män.
- Ca 60 000 viltolyckor sker i Sverige varje år.
- Ca 15% av den totala befolkningen är inblandad i 50% av alla trafikolyckor, vilket innebär att denna lilla mängd människor (endast 15%) orsakar hälften av alla olyckor.
- Omkring 40% av alla singelolyckor sker under gryning och mörker.
- Ungefär tre gånger så många människor dör varje år i frontalkrockar, jämfört med olyckor i eller i samband med korsningar.
- Runt 1970 -talet (för 50 år sedan) dog drygt 1200 människor varje år p.g.a. en trafikolycka, de föregående åren har det varit cirka 250 dödsfall per år. Vilket är en betydande minskning särskilt med tanke på att det numera är väsentligt mer trafik.
- År 2020 dog följande antal personer per varje typ av olycka; Enstaka fordonsolycka 58, front-on 46, fotgängare 22, cyklister 18, korsningar 11, svängningar 6, vilda djur 2, omkörning 0.
- Ungefär 100 till 150 liv skulle kunna räddas varje år, om alla förare skulle hålla sig till hastighetsbegränsningarna.
Allmänna fakta om skador
- När en fotgängare blir påkörd av en bil som kör 30 km/h finns det 10% chans att denna kollision är dödlig för fotgängaren. Denna chans är dock 80% om bilen skulle ha kört 50 km/h. Det innebär att en liten hastighetsökning är betydligt mer dödlig för fotgängare.
Men när en fotgängare träffas av en bil som kör 80 km/h finns det nästan 100% chans att denna kollision är dödlig för fotgängaren, vilket betyder att fotgängarens chans att överleva är nästan 0%.
- Såväl 18-19-åringar som 75-åringar och äldre har en 5-6 gånger högre risk att drabbas av en trafikolycka jämfört med andra åldersgrupper. Därför att 18-19-åringar ofta överskattar vad de kan och vad de inte kan göra. Och vid ungefär 75 års ålder blir det mycket svårare att snabbt fatta beslut och bearbeta mycket information.
- De flesta trafikolyckorna sker i bebyggda områden där det ofta är mycket trafik med många olika trafikanter (bilar, fotgängare, cyklister, bussar, alla rör sig i ett mycket smalt område).
De flesta allvarliga trafik inträffar dock utanför tätorter, helt enkelt för att fordon generellt tillåtså kalladöra mycket snabbare där. De flesta olyckorna (alltså inte ”allvarliga” olyckor) sker dock i bebyggda områden.
- De flesta singelolyckor på vägar med 50 km/h som hastighetsbegränsning sker under de sena timmarna på helgerna, vilket innefattar kvällar och nätter från fredagar till lördagar och lördagar till söndagar.
- Kombinationen av förare och passagerare som har störst risk att drabbas av en olycka är en ung manlig förare med flera unga män som passagerare.
- Du kan minska risken för en allvarlig skada med ca 50% jämfört med att inte använda bilbälte alls.