Släpvagnar, bogsering och last
Regler och fakta om släpvagnar
- Ett släp ändrar däckens väggrepp och du bör vara uppmärksam på detta. När lasten i en släpvagn ligger längst fram då kan det orsaka ett högt kultryck, vilket betyder att bilens baksida pressas ner och bilens framsida lyfts upp, som visas i bild A (bild 1). Detta kan leda till att mötande trafik blir bländad av din bils strålkastare. Bild B visar ett lågt kultryck, där bilens baksida lyfts upp istället och bilens framsida pressas ner.
Bild 1: Högt vs lågt kultryck
- Ett efterfordon är ett fordon som är kopplat till en bil, men som inte är ett släpfordon. Ett släp är alltså inte klassificerat som ett efterfordon.
- När det gäller vinterdäck på släpvagn så är den enda regeln att tänka på att om bilen har dubbdäck så måste släpet även ha dubbdäck. Men om du vill köra med en släpvagn som har dubbdäck spelar det ingen roll om din bil har antingen dubbdäck eller odubbade däck. Om bilen har odubbade däck får släpet ha antingen dubbade (på vintern) eller odubbade däck. Förenklat ser det ut så här;
- Bil odubbad + Släp odubbad = Okej
- Bil odubbad + Trailer dubbad = Okej
- Bil dubbad + Trailer dubb = Okej
- Bil dubbad + Släp odubbad = Ej okej
- Med endast B-körkort får du köra med antingen; 1) en lätt släpvagn, som har en totalvikt på högst 750 kg, eller; 2) släpvagn med totalvikt på mer än 750 kg, men där den sammanlagda totalvikten för bilen och släpvagnen är högst 3,5 ton.
Detta innebär att man med vanligt B-körkort endast får köra lätta släpvagnar. En släpvagn anses vara lätt om totalvikten inte är högre än 750 kg. Detta innebär dock också att ett släp som är tyngre än 750 kg också kan anses vara lätt, om bilens och släpets totalvikt inte är högre än 3500 kg (3,5 ton).
- Om du kör med ett obromsat släp som har en totalvikt (eller, ifall släpet inte har någon last; tjänstevikten) som är högre än halva bilens tjänstevikt, då är den maximala hastigheten du får köra 40 km/h.
Regler om att bogsera en annan bil med din bil
- När avståndet mellan bilen som bogserar och den bogserade bilen är över 2 meter då måste bogserlinan märkas ut.
- Att bogsera en annan bil på motorvägen kan vara mycket farligt därför är det endast tillåtet att bogsera en annan bil till nästa avfart. Du ska dessutom se till att hålla både din bil och den bogserade bilen på vägrenen, eller om det inte finns en vägren, så mycket till höger sida av vägen som möjligt.
- Belysningen på den bogserade bilen måste vara på. Skulle dock belysningen inte fungerar ska bilen märkas ut för att öka dess synlighet i mörker eller dimma.
Regler och behörigheter gällande bogsera och att dra släp
- Med B-körkortet får du dra en lätt släpvagn och dessa finns i både bromsade och obromsade varianter, så du får dra båda varianterna av lätta släpvagnar.
- Om du snabbt behöver få reda på vilka fordonskategorier någon får dra eller inte dra, då räcker det med att ta en titt på hans eller hennes körkort.
- Den maximala tillåtna hastigheten du får köra med en husvagn är 80 km/h då de är så pass stora. Den gör stoppsträckan längre samt att det rent allmänt blir farligare om du skulle köra snabbare.
- En motorcykel får du inte bogsera därför att de är mindre tåligt byggda, att dra en bakom bilen medför stora risker för den som styr motorcykeln och kan leda till allvariga skador.
- Den maximala längden som en kombination av fordon och släp får vara är max 24,0 meter inklusive last och 25,25 meter i vissa fall.
Med ‘i vissa fall’ menas att det finns specifika villkor för att det ska vara tillåtet för ett fordon med ett kopplat efterfordon (fordonståg) att ha en längd upp till 25,25 meter. Ett av dessa specifika villkor är att varje ingående fordon är utrustat med sådana låsningsfria bromsar samt kopplingsanordningar som Transportstyrelsen föreskriver. Men rent allmänt är svaret att den maximala tillåtna längden är 24,0 meter om inget specifikt anges.
- Ett efterfordon är inte detsamma som ett släp. Efterfordon är ett fordon som är kopplat till ett motordrivet fordon och som inte är avsett för godstransport. Den maximalt tillåtna hastigheten du får köra i med dessa är 30 km/h. Undantagsfall är dock; om hjulen på det du drar är gjorda av hårt material, t ex stål eller järn, då är den maximal tillåtna hastigheten 10 km/h.
Last och lastvikten
- Oavsett om lasten finns innanför eller utanför bilen så inkluderas detta i lastens vikt. Tänk på att passagerarnas vikt även räknas med som lastvikt.
- Last som skjuter ut mer än 1 meter antingen framför eller bakom bilen ska märkas ut med en flagga under dagtid vid den ände som skjuter ut.
När det är mörkt ska utskjutande last framtill märkas ut med en vit lykta samt vita reflexer. Skjuter den ut baktill ska den märkas ut med en röd lykta samt röda reflexer.
- När du transporterar last med en släpvagn gäller följande regler om hur mycket tryck lastsäkringen åtminstone ska kunna motstå, jämfört med själva lastens vikt; åt sidorna och baktill 50%, framtill 80%.
- Tänk på att lasten inte räknas med i bilens tjänstevikt. Bilens tjänstevikt är den sammanlagda vikten enligt registreringsbeviset i fullt driftfärdigt skick samt förarens vikt. Tjänstevikten inkluderar även reservhjulet, verktyg som hör till fordonet, bränsle, vatten och olja, men den inkluderar inte någon last.
- En personbil får bara färdas på en allmän väg om dess bredd, inklusive last, inte överstiger 260 cm och lasten inte skjuter ut mer än 20 cm på någon sida.Så i det här fallet (bild 2) är bil A inte tillåten att köras på allmän väg även om den bara är 250 cm bred, men bil B är däremot tillåten att köras på allmän väg.
Bild 2: Exempel på olika bredd, A får inte köras på allmän väg