Växlar, bromsar och manövrering
Fakta och föreskrifter om bromsar
- Färdbromsen (vanligtvis kallad fotbroms) aktiveras genom att trycka ner pedalen med foten och är fordonets primära bromssystem. När du trycker ner pedalen överförs kraften på pedalen till bromsarna på hjulen med hjälp av bromsvätska. När färdbromsen är trasig finns det ingen kraftöverföring och därför stannar fordonet i rörelse. Därför är det inte tillåtet att köra ett fordon med trasiga färdbromsar eftersom det är mycket farligt för föraren såväl som för andra trafikanter.
- Parkeringsbromsen (även kallad handbroms) är ett separat system och fungerar vanligtvis på bilens bakhjul. Det är viktigt att använda parkeringsbromsen med låg växel för att undvika att den kärvar vilket kan uppstå om parkeringsbromsen aldrig eller sällan används. Under våta och fuktiga förhållanden är det dock lämpligt att inte dra åt parkeringsbromsen eftersom det finns risk för att den fryser.
- Bromsvätskan hjälper bromssystemet genom att överföra bromskraften och är väldigt ofta gul. Bromsvätska lockar till sig fukt som sänker bromsvätskans kokpunkt, vilket ökar risken för bromssvikt. Därför är det viktigt att kontrollera bromsvätskan regelbundet och byta ut den vartannat år.
- Släpvagnar med en tjänstevikt som överstiger 400 kg måste ha parkeringsbroms. Släpvagnar med en totalvikt som överstiger 750 kg måste också ha färdbroms. Du bör kontrollera bromsarna med jämna mellanrum så att du vet om bromsarna fungerar effektivt eller inte.
- Skivbromsar och trumbromsar förekommer vanligtvis i privata bilar. Skivbromsar på framhjulen och trumbromsar på bakhjulen är den vanligaste kombinationen för privatbilar. Fjäderbromsar finns dock i bakaxeln på tunga lastbilar och används normallt sett som parkeringsbromsar, dessa förekommer vanligtvis inte i privatbilar.
- Halkskyddssystem är en elektronisk stabilitetsteknik som känner av halka och omedelbart justerar fordonets gång genom att bromsa ett eller flera hjul på fordonet. Det är ett viktigt system för att förebygga olyckor och de flesta nya bilar är utrustade med detta system. Ett antisladdsystem kan ha olika namn och därför olika förkortningar som ESC, DSTC eller som i detta exempel (bild 1), ESP.
Bild 1: Halkskyddssystem ESP
Bromsa
- Motorbromsning innebär att du snabbt sänker bilens hastighet genom att växla till en lägre växel, håller varvtalet på minst 1500 varv och släpper gaspedalen helt istället för att använda bromsarna.
- Fällknivsverkan uppstår när bromsarna på en bil som drar en släpvagn är mer effektiva än släpvagnens bromsar. Under hala vägförhållanden kan detta orsaka att bilen och släpvagnen fälls ihop som en kniv och en okontrollerbar situation kan uppstå. Fällknivsverkan sker främst på hala eller isiga vägar.
- Det är viktigt att kontrollera bromsarnas skick regelbundet. Det bästa sättet att kontrollera dina bilbromsar är att trycka ner pedalen så hårt du kan när bilen står stilla. Bromssystemet ska kunna hantera trycket för att visa sig effektivt. Om bromsarna skulle gå sönder är det bättre att de gör det under kontrollen istället för under körning.
Bromssystem
- I dubbelbromssystemet är två olika kretsar anslutna till olika hjul. Skulle det mot förmodan uppstå en läcka eller något annat fel i en krets och bromsarna som är anslutna till den kretsen slutar fungera är bromsarna på de andra hjulen fortfarande anslutna genom den andra kretsen och därmed fortfarande fullt fungerande.
- Många bilar har ABS (låsningsfritt bromssystem), även s k "icke-låsbara bromsar". Fördelarna med detta system är: 1) De minimerar risken för halka när du bromsar 2) Styrningen fungerar även vid väldigt tvär inbromsning 3) Bromssträckan förkortas under de flesta vägförhållanden utom möjligtvis på isvägar, i vilket fall kan bromssträckan vara lite längre.
- I det hydrauliska bromssystemet överförs bromskraften av bromsvätska. Det är viktigt att kontrollera bromsvätskenivåerna regelbundet, det bör nå maxlinjen som anges på resevoiren. Fel bromsvätska kan orsakas av läckage eller slitna bromsbelägg. Det är viktigt att byta bromsvätska vartannat år för att fortsätta köra det hydrauliska bromssystemet effektivt.
Att styra bilen
- Detta vägmärke (bild 2) kan du stöta på när det exempelvis finns en grusväg bredvid en asfaltsväg. Om du skulle hamna på grusvägen med bilens högersida, och kanten vid grusvägen är relativt hög, då är det viktigt att hålla sig lugn och vidta åtgärder på ett klokt sätt snarare än att hastigt ställa sig på bromsen. Den mest logiska och effektiva metoden skulle vara att sänka hastigheten och omdirigera din körriktning genom att styra bilen försiktigt med ett fast grepp om ratten på asfaltvägen.
Bild 2: Varning för svag vägkant eller hög körbanekant
- När du svänger pekar bilens bakhjul i den riktning du färdas. Om bilen fortsätter att gå i en riktning under en tid kan bilen snurra hårt och snabbt. Att svänga ett fordon för mycket i en riktning som kan leda till snurrning kallas överstyrning (bild 3).
Bild 3: överstyrning
- När du vrider bilens ratt i en kurva och du märker att din bil inte riktigt svarar på att du vrider hjulen kan du vrida hjulen ännu mer. Men om bilen inte reagerade på rätt sätt från början pga otillräcklig friktion kommer bilen sannolikt att köra rakt fram istället för att följa kurvan som du tänkte genom att styra. Detta fenomen kallas understyrning (bild 4).
Bild 4: Understyrning
Manövrering
- Vid manövrering gör den döda vinkeln att det blir svårt att se ett visst område bakom dig. I denna illustration understyrning (bild 5) visas att du ser trafik bakom dig (område C) genom att använda backspegeln. Och sidospeglarna gör det lättare att upptäcka trafik på område B. Men trafiken på område A täcks inte av backspegeln eller sidospegeln, därför kallas det fordonets döda vinkel.
Bild 5: Döda vinkeln
- När du når en korsning där du ska lämna företräde och där du exempelvis vill köra rakt fram över korsningen, då bör du först titta åt vänster, sedan till höger och sedan igen till vänster innan du kör ut på vägen. Detta rekommenderas eftersom trafik närmast dig är trafik som kommer från vänster, det är därför viktigt att du kontrollerar vänster igen precis innan du kör vidare.
Växlar
- En vanlig växelspak har 6 inställningar. En 1 till 5-stegs inställning och en omvänd funktion. Bokstaven 'R' betecknar backfunktionen på växelspaken och är placerad längst ned på höger sida av spaken.
- Handlingen att koppla ur kopplingen för att bryta förbindelsen mellan den drivande och den belastade axeln hos motorn kallas för frikoppling, vilket uppstår när du trycker ner kopplingen med din fot.
- Om du stöter på denna skyltkombination (bild 6) när du kör utför är det viktigt att inte tappa greppet om fordonet. Att köra på den högsta växeln som är möjlig med den hastigheten ger minst vridmoment med en lägre risk för hjulspinn.
Bild 6: Varning för underkylt vägavsnitt