Övriga miljö- och vägförhållanden
Användingen av helljuset
- När du kör i mörkret ska du aldrig titta in i mötande bilars strålkastare (A) (bild 1), och aldrig heller det som finns direkt framför dig (C). När du kör i mörkret ska du istället fokusera på vad som finns långt framför dig utmed vägkanten (B). Detta förhindrar att du bländas och kan dessutom göra att du upptäcker djur snabbare.
Bild 1: Fokusera dig på området angivits med B
- Du får inte köra bakom en annan bil med helljuset tänt, då detta kan blända föraren.
- Du får inte använda helljuset när vägen är tillräckligt belyst, exempelvis i dagsljus.
- När du kör i mörkret med helljuset på och du upptäcker ett mötande tåg då skall du släcka helljuset. Annars kan tågföraren bli bländad. Han eller hon måste kunna se spåret.
- När du närmar dig ett backkrön då rekommenderas det att släcka helljuset en kort stund, därför att det då blir lättare att se mötande trafik samt eventuella hinder (tack vare ljuset från mötande bilar bakom hindret).
- Du bör släcka helljuset så fort som möjligt när du ser positionsljusen på en lastbils tak. Detta är därför att en lastbilsförare sitter högre upp än en bilförare.
- När du kör om ett annat fordon i mörker bör du slå på helljuset igen så fort som möjligt, utan att blända föraren du kör om. Som exemplet i denna bild (bild 2) är det bästa att slå på helljuset igen vid punkt C. Att slå på helljuset vid punkt D leder till att föraren framför dig bländas, men vid punkterna A och B skulle det ge dig mindre synlighet.
Bild 2: Slå på helljuset igen vid punkt C
- I mörker försämras alltid din syn lite grann. Men om du bländas av ett annat fordons helljus, då försämras ditt mörkerseendet även en eller två minuter längre.
- När du kör förbi fotgängare i mörker, samtidigt som du har helljuset på, då är det säkrare för dig att hålla helljuset på för att behålla bättre sikt. Fotgängare kan lätt titta bort för att undvika att bli bländad. Dock är det tillåtet att slå av helljuset för fotgängarens bekvämlighet om du vill.
- Du behöver aldrig slå av helljuset för en parkerad bil för även om föraren skulle bli bländad så är det inte farligt då han eller hon ändå inte kör.
- Från vilket avståndet du förmodligen upptäcker en fotgängare i mörkret beror på vilken typ av kläder fotgängaren har på sig och vilken belysning som är tänd på din bil.
Synlighet i mörker är ungefär såhär: Mörka kläder; 20 till 30 m med endast halvljus, 150 m med helljus. Ljusa kläder; 60 m med endast halvljus, 300 m med helljus. Med reflex; 125 m med endast halvljus, 450 m med helljus.
- Det bästa tillfället att slå på helljuset igen, när du möter mötande trafik, är när du och det andra fordonet befinner er bredvid varandra. Ta en titt på den här bilden (bild 3); om du slår på helljuset vid punkt A så bländar du föraren på andra sidan vägen och vid punkt C ger det dig mindre bra sikt. Det bästa är att slå på helljuset så fort som möjligt, utan att blända föraren i bilen på andra sidan vägen. Detta gör du så fort du möter bilen, vilket är ungefär vid punkt B.
Bild 3: Slå på helljuset igen vid punkt B
Köra i mörker
- Du får stanna eller parkera på en landsväg när det är mörkt, men då måste du ha parkeringsljusen samt baklyktorna tända.
- Tänk på att om framljuset på vänster sida (A) (bild 4) på en mötande bil på andra sidan vägen är trasig/inte fungerar är risken för att krocka högre än jämfört med samma problem fast på höger sida (B). Detta beror på att du i fall A kan tro att du har mer utrymme på vägen än vad du faktiskt har.
Bild 4: Risken att krocka vid situation A är högre
- När du kör på en landsväg i mörkret försök köra så nära till vänsterkanten (bild 5) som möjligt (nära mitten av vägen). Detta möjliggör att du lättare kan se om det exempelvis skulle finnas djur längst vägkanten.
Bild 5: Håll dig till vänster på en landsväg när det är mörkt
- När du kör på en landsväg i dagsljus kan det vara en bra idé att placera dig på vägrenen för att gagna ett jämnt trafikflöde. Men när det är mörkt, såsom i denna bild (bild 6), är det svårt att se om det finns något hinder på vägen, eller djur som antingen korsar eller kommer att korsa vägen. Därför är det ingen bra idé att placera dig på vägrenen när det är mörkt.
Bild 6: Kör inte på vägrenen när det är mörkt
Övriga miljö- och vägförhållanden
- En bilpool är i princip ett system i vilket flera personer reser tillsammans i en bil, istället för att alla kör med sina egna bilar. Detta är bättre för miljön då det innebär betydligt lägre bränsle förorening.
- En viltport är en tunnel under vägen som möjliggör att djur kan förflytta sig på ett säkert sätt till andra sidan vägen.
- En färist (bild 7) är en uppsättning av metalstänger placerade över ett hål i marken. Syftet är att förhindra djur (betesdjur) från att korsa vägen eller lämna ett visst område.
Bild 7: Färist
- Dimma är farligt eftersom den försämrar din sikt avsevärt.
- Det är inte alltid bra att ha dimbakljuset tänt i dimma. När du har märkt att trafiken bakom dig har upptäckt dig bör du släcka dimbakljuset, eftersom det är mycket starkt och kan blända förare bakom dig.
- Dimbakljus är inte bara tillåtnet att ha tänt i dimma, det får även användas vid kraftig nederbörd eller andra siktförhållanden som är jämförbara med dimma.
- Trafik producerar infraljud, vilket är ett ohörbart ljud som kan orsaka huvudvärk och trötthet samt leda till koncentrationssvårigheter.
- Inte bara personer som bor nära en motorväg eller landsväg har problem med buller. Buller orsakas inte bara av trafik som kör fort utan även av bilar som kör exempelvis 40 eller 50 km/h, exempelvis i stadskörning.