Stanna, parkera och trafikljus
Regler angående hur man ska parkera eller stanna
- När du antingen parkerar eller stannar på en väg, under natten, gryningen eller skymningen, eller om sikten är mycket dålig p g a exempelvis kraftigt regn eller dimma bör du ha bilens bakljus och parkeringsljus tända.
- När du parkerar på en parkeringsplats får du inte ha något hjul utanför det utrymmet, vilket ofta definieras av vita vägmarkeringar. Så i det här fallet (bild 1) är hjulet utanför det markerade utrymmet, därför är detta inte tillåtet.
Bild 1: Exempel på hur du inte får parkera
- Ett obligatoriskt stopp avser specifikt skyldigheten att stanna vid stopplinjen när du behöver stanna vid en trafiksignal. Om en stopplinje saknas (bild 2) måste du stanna precis före signalen (exempelvis vid A). Eller om signalen till exempel ligger på andra sidan av den korsande vägen, så bör du stanna innan du kör in på den vägen (exempelvis vid B).
Bild 2: Stopplinje saknas
- Dubbelparkering (bild 3) innebär att en bil har parkerat bredvid en annan bil som antingen också har parkerat eller stannat vid en väg, t ex den röda bilen i den här bilden.
Bild 3: Dubbelparkering
- På platser direkt vid sidan av ländsvägar som är utsedda för nödstopp och parkeringsplatser vid sidan av landsvägar bör du placera din bil så långt fram som möjligt och lämna tillräckligt med utrymme bakom dig för andra fordon. Om du till exempel har problem med motorn och du är tvungen att stanna vid denna plats (bild 4) direkt jämte vägen.
Bild 4: Plats för nödstopp
- Du bör stanna din bil precis framför stopplinjen (som visas i denna illustration) (bild 5) så att du tydligt kan se vägen du vill köra in på, men du får inte stanna på eller efter själva linjen.
Bild 5: Korrekta position när man stannar vid stopplinje
Regler angående vart du får stanna eller parkera
- Den allmänna regeln är att det är förbjudet att parkera på en huvudled. Det finns dock undantag, t ex om det finns en parkeringsskylt på en specifik plats på en huvudled som visas på denna bild (bild 6).
Bild 6: Parkeringsskylt vid huvudled
- Att lasta i och ur din bil samt släppa av och hämta upp passagerare betraktas inte som parkering. Så, om parkering inte är tillåten innebär det inte alltid att du inte får släppa av någon eller lasta av gods.
- Om du vill stanna vid sidan av vägen för att svara på ett telefonsamtal när du kör på en huvudled, bör du veta att detta oftast inte är tillåten. Den allmänna regeln är att det är förbjudet att parkera på en huvudled och att svara i telefon anses inte vara att stanna utan räknas som parkering. Det kan finnasplatser som är avsedda för parkering, i det fallet så skulle det vara tillåten att stanna där för att svara på ett telefonsamtal.
- Om du kör på en huvudled och du kör förbi en skylt som indikerar att det inte längre är förbjudet att stanna eller parkera efter skylten, då bör du vara uppmärksam om att det dock inte eliminerar den allmänna regeln att du inte får parkera på en huvudled. Om du t ex stöter på denna skylt (bild 7) medan du vet att du kör på en huvudled.
Bild 7: Slut på förbud mot att stanna och parkera efter vägmärket
- Vita linjer som dessa (bild 8) är en hindermarkering (M9) och du får inte parkera eller stanna ett fordon på dem.
Bild 8: Hindermarkering
Stanna på busshållplatser
- Du får passera en buss som ska lämna busshållplatsen när hastighetsgränsen är över 50 km/h. När en buss som indikerar att den kommer köra ut från en busshållplats och hastighetsgränsen är 50 km/h eller lägre måste du ge företräde till den.
- Var alltid uppmärksam för fotgängare, när du passerar en buss vid en busshållplats. När du passerar en buss vid en busshållplats är det bra att ha lite extra avstånd mellan dig och bussen om någon skulle springa ut framför bussen, men inte så långt från bussen, då det skulle vara farligt vad gäller mötande trafik.
Korsningar och övergångsställen
- Du får inte parkera ditt fordon inom tio meter från närmaste ytterkant av den korsande vägen. Du får inte heller parkera i en korsning, som exempelvis i denna bild (bild 9).
Bild 9: Parkering är inte tillåten i korsningar
- Det är förbjudet att stanna eller parkera ett fordon inom 10 meter från ett övergångsställe.
Stanna och parkera vid övriga ställen
- Det finns ingen allmän regel som säger att du inte får stanna på en bro. Så om det inte någonstans anges att du inte får stanna på bron, då är det inte förbjudet att stanna på den bron.
- Vid underfarter och i tunnlar får du inte parkera eller stanna.
- Du får parkera i ett gångfartsområde, men endast på parkeringsplatser som är avsedda för parkering, oftast angivna med vita vägmarkeringar.Ibland är det tillåtet att parkera vid sidan av vägen, utan att det finns specifika vägmarkeringar som anger en parkeringsplats. Men ibland kan det finnas en utfart vid dessa vägar. Om du tittar noga kan du se att kantstenarna här (bild 10) är vinklade, vilket indikerar att det är en utfart.
Bild 10: Utfart
Det är därför att du ibland kan se bilar parkerade men mellan dem små utrymmen utsedda för utfarter, där du inte får parkera, såsom i denna bild (bild 11).
Bild 11: Utfart mellan parkerade bilar
- Du får inte stanna eller parkera ett fordon längst med en vägsida om det är mindre än 3 meter från den heldragna linjen som indikerar gränsen mellan filerna, såvida det inte är en varningslinje mellan ditt fordon och den heldragna linjen. Så om i det här fallet (bild 12) båda bilar har stannat då innebär det att det i fall A inte är tillåtet, men i fall B är det tilltåtet.
Bild 12: Stanna eller parkera ska ske 3 meter från den heldragna linjen (B)
Rekommendationer och grundläggande fakta om att stanna och parkera
- Det är rekommenderat att lägga i en låg växel och dra åt handbromsen när du parkerar bilen.
- När du parkerar din bil i en nedförsbacke, bör du placera hjulen till höger (mot sidan av vägen), för om bilen skulle börja röra på sig, då skulle den rulla framåt mot höger och vid sidan av vägen finns det förmodligen en trottoarkant, som gör att bilen stannar. Därför är det mycket säkrare att vrida hjulen åt höger. Om du t ex parkerar här (bild 13) i en nedförsbacke bör du placera dina hjul enligt pilen, så att bilen inte kan rulla nerför backen ifall exempelvis handbromsen skulle gå sönder.
Bild 13: Vrid hjulen åt höger ifall du parkerar här i en nedförsbacke
- Om utryckningsfordonet har sina sirener och/eller roterande blå lampor tända bör du lämna fri väg för det. Du behöver bara stanna om det är nödvändigt utifrån situationen. Så om du ser en ambulans som har sina roterande blåljus tända, men den är på motsatt sida av vägen kan du med största sannolikhet bara fortsätta köra normalt.
- Att stoppa ett fordon definieras som att det stannar helt när det;
1) inte görs för att undvika fara
2) inte görs med avsikt att parkera
3) inte görs p g a trafikförhållanden (t ex trafikstockningar).
Så om du behöver stanna för att undvika en olycka, eller på grund av att det är mycket trafik framför dig, betraktas detta inte som att "stanna" och det är därför inte förbjudet på vägar där det gäller förbjud att stanna.
- En parkeringsskiva är ett alternativ till parkeringsbiljetter för att begränsa tiden du kan parkera. På vissa parkeringsplatser används dessa och parkering är då gratis.
- Om du inte får stanna på en plats så får du helt säkert heller inte parkera där. Men tvärtom behöver inte nödvändigtvis vara fallet; om du inte får parkera nånstans då innebär det inte automatiskt att du inte heller får stanna där.
Trafikljus
- Signalen Blinkande gul (bild 14) (SIG5) indikerar att du ska vara försiktig när du passerar trafikljuset. Detta ljus visas när trafikljusen är ur funktion.
Bild 14: Blinkande gul (SIG5)
- Vissa trafikljus är avsedda för olika riktningar. I trafikljusen som visas här (bild 15) är ett ljus rött, men det spelar ingen roll för trafiken som vill svänga åt höger, eftersom pilen är grön. Det betyder att all trafik som går rakt framsamt vänster inte får köra ännu, men trafik åt höger får köra.
Bild 15: Svänga åt höger direkt går bra
Trafikljus vid järnvägar och brandkårer
- Signalen Blinkade rött, som i denna bild (bild 16), finns på platser som rörliga broar, brandavgångar, flygplatser etc. Om signalen börjar blinka rött (SIG16) måste du antingen stanna vid stopplinjen eller, om det inte finns någon stopplinje, vid signalen, och därefter vänta tills lamporna slocknar (observera: dessa lampor blir aldrig gröna). I detta fall saknas en stopplinje, därför ska du stanna vid signalen.
Bild 16: Blinkande rött (SIG16)
- Det är viktigt att komma ihåg att efter ett tåg har kört förbi, vid bevakada järnvägsövergångar, attförst bommarna höjs helt och därefter släcks de röda ljusen, sen får du köra.